Loading...
Ön Itt van:  Home  >  Betegségekről érthetően  >  jelenlegi cikk

A szeretet művészete – Képesek vagyunk rá?

írta   /   2013-07-04  /   nincs hozzászólás

Mire is gondolunk pontosan, amikor a szeretetről, szerelemről beszélünk? Vajon a szeretet egy kellemes érzés, amibe ha szerencsénk van „beleesünk”? Erich Fromm, filozófus és szociálpszichológus szerint az emberek nagy többsége vallja ezt nézetet, és eszébe sem jut, hogy a szeretet tanulható!

Miért gondolják az emberek, hogy a szeretetet nem kell tanulni?

       szeretetmuveszete3A szeretet lényegét a legtöbb ember abban látja, hogy őt szeretik, és nem abban, hogy ő szeret, képes a szeretetre. E cél elérése érdekében rengeteg időt és energiát fordítanak arra, hogy szeretetre méltóvá váljanak. Hajhásszák a pénzt, sikert, hatalmat, külső megjelenésüket tökéletesítgetik, kellemes modort erőltetnek magukra, és próbálnak minél érdekesebb társalgási partnerré válni, annak reményében, hogy majd elnyerik méltó jutalmukat.

       A szeretet tárgy és nem képesség kérdése. Sokan hiszik azt, hogy szeretni egyszerű, csupán a megfelelő tárgyat kell megtalálnunk hozzá. Fromm szerint a kapitalizmus az emberek gondolkodását is megváltoztatta, melynek következményeként párválasztásunkat elsősorban az a vágy befolyásolja, hogy „minél jobb” üzletet kössünk. Két személy akkor szeret egymásba, amikor úgy érzik megtalálták a piacon kapható legjobb tárgyat, figyelembe véve a saját csereértékük korlátait.

        Összekeverjük a kezdeti élményt, amikor beleszeretünk valakibe, azzal a tartós állapottal, amikor szerelmesek vagyunk bele.

Mik a feltételei a szeretet létrejöttének?

Ahhoz, hogy egy másik ember iránti szeretet kialakulhasson bennünk elengedhetetlen, hogy leküzdjük nárcizmusunkat. A nárcisztikus beállítottságú ember azt éli meg valóságnak, ami benne magában létezik, a külvilág tárgyait pedig abból a szempontból értékeli jónak vagy rossznak, hogy azok hasznot vagy veszélyt jelentenek számára. A nárcizmus ellenpólusa a tárgyilagosság, ami azt jelenti, hogy az embereket és a dolgokat olyannak látjuk, amilyenek, és külön tudjuk választani ezt az objektív képet, attól a képtől, amelyet vágyaink és félelmeink hoztak létre. Az objektív gondolkodás képessége az értelem, az értelem mögötti érzelmi magatartás pedig az alázat. Nem elegendő, ha csak bizonyos helyzetekben vagy személyekkel szemben viselkedünk ezen alapelvek szerint. Fromm szerint, ha meg akarjuk tanulni a szeretet művészetét, minden helyzetben tárgyilagosságra kell törekednünk! Végül nélkülözhetetlen az önmagunkba és a másokba vetett hit. Hinni pedig annyit jelent, hogy biztosak vagyunk a másik személy alapvető tulajdonságainak, személyiségének magvának, szeretetének megbízhatóságban és állhatatosságában. 

szeretetmuveszete4A szeret mindig, minden formájában tartalmaz bizonyos alapelemeket.

Törődés: A szeretet cselekvő törődés annak az életével és fejlődésével, akit vagy amit szeretünk.

Felelősség: Valódi értelmében a felelősség teljességgel önkéntes cselekvés, egy másik emberi lény kimondott vagy kimondatlan igényeinek való megfelelést jelenti, nem kívülről előírt kötelességek teljesítését.

Tisztelet: A respektus szó gyökerének (respicere, megnézni) megfelelően azt a képességet jelenti, hogy valakit olyannak lássunk amilyen és tudatában legyünk egyszeri egyediségének. Ha tisztelem a szeretett lényt, akkor azt akarom, hogy a maga kedvére és a maga módján fejlődjön és bontakozzon ki, nem pedig abból a célból, hogy engem szolgáljon. Tisztelet csak akkor létezik, ha én magam független vagyok, nincs szükségem mankóra, és arra, hogy a másikat elnyomjam vagy kizsákmányoljam.

Ismeret: A másik megismerése csak akkor lehetséges, ha képes vagyok rá, hogy ne csak magammal törődjek, és a másik személyt a maga mivoltában lássam. A másik személyt csak a cselekvő szeretet útján ismerhetjük meg igazán, mely meghaladja a gondolkodást, a szavakat. Vakmerő alámerülést jelent az egyesülés élményébe.

A szeretet gyakorlata

Szeretni személyes élmény, amelyet mindenki csak a maga módján, önmagától és önmagának szerezhet meg. Van azonban néhány általános jellemvonás, melyeket először el kell sajátítanunk, és az életünk minden területén gyakorolnunk kell ahhoz, hogy képessé váljunk a szeretet művelésére.

szeretetmuveszete5Fegyelem

Minden művészet és mesterség gyakorlásának vannak általános követelményei, melyek elsajátításához szükség van fegyelemre. Semmiben sem érhetünk el sikert, ha nem fegyelmezetten csináljuk. Amit csak „a kellő hangulatban” tudunk megtenni, az lehet kellemes vagy szórakoztató hobbi, de sosem leszünk benne mesterek. Fromm szerint a modern emberben a munka területén kívül szerfölött kevés az önfegyelem, lustálkodik, „lazít”, így élete töredezetté és kaotikussá válik.

Koncentráció

Valóban koncentrálni tudni annyit jelent, mint tudni mindenféle cselekvés nélkül, a jelenre fókuszálva valóban egyedül lenni önmagunkkal. Teljességgel a jelenben élni, az itt és mostban. Meg kell tanulnunk koncentrálni mindenre, amit csinálunk, olyannyira, hogy teljesen elvesszünk az adott tevékenységben. Kapcsolatainkban a koncentráció pedig a figyelni tudás képességében mutatkozik meg. Józan ésszel azt hihetnénk, hogy ez túlságosan fárasztó, de ennek épp az ellenkezője igaz! A figyelemösszpontosítással végzett tevékenység éberebbé teszi az embert, a nap végén pedig jóleső fáradtsággal térhetünk nyugovóra.

Türelem

Jó nagy adag türelemre is szükségünk lesz, főleg, amikor elérhetetlennek látszik a célunk. Elég, ha észben tartjuk, hogy mindennek megvan a maga ideje, és ha erőltetjük a dolgok folyását, akkor soha nem fogunk sikerrel járni!

Végül feltétele bármely művészet elsajátításának, hogy a mesteri tudás megszerzése mindennél előbbre való gond legyen.

Ne feledjük, ahhoz, hogy mesterei legyünk a szeretet művészetének életünk minden területén gyakorolnunk kell a fegyelmet, a koncentrációt és a türelmet!

További olvasásra ajánlom a Kedves Olvasónak Erich Fromm: A szeretet művészete című könyvét.

Bagi Éva Andrea viselkedéselemző

A hónap szakértője írásait itt olvashatjátok.

hirdetés

az oldal QR-kódja

A szeretet művészete – Képesek vagyunk rá? QR kódja
    Kinyomtatom       Elküldöm

Ezt már olvasta?

tojas

Amit eddig nem tudtál a tojásallergiáról!

bővebben →