Loading...
Ön Itt van:  Home  >  Fül-orr-gégészeti betegségek  >  jelenlegi cikk

A Szépművészeti hallássérültek számára készült alkalmazását méltatta a The Guardian

írta   /   2013-04-22  /   nincs hozzászólás

hallasserultA Szépművészeti Múzeum közelmúltban létrehozott, hallássérültek számára kifejlesztett egyedi okostelefon-alkalmazását méltatta a brit The Guardian című lap internetes kiadása.

    A 90 decibel Project és az MSL Accessibility együttműködésével és támogatásával létrehozott SzépMűSL (sing-language/jelnyelv) nevű, Európában egyedülálló alkalmazás a múzeum épületéről, gyűjteményeiről és 150 műtárgyáról kínál magyar jelnyelven információkat a hallássérülteknek – tájékoztatta sajtóközleményben az MTI-t pénteken a Szépművészeti Múzeum kommunikációs osztálya.
A cikk a világ nagy múzeumainak honlapjait veszi számba és azok egyre bővülő tartalmát elemzi. A szerző összesen nyolc kategóriát állított fel – online tartalom, audioguide, látvány, megtévesztő “ingyenes” applikációk, digitális tartalom, információgazdagság és fordítási pontatlanságok, akadálymentesítés és interaktivitás -, amelyek mindegyikében győztest is hirdetett.
A cikk olyan múzeumokat vett górcső alá, mint a párizsi Louvre, a szentpétervári Ermitázs, a firenzei Uffizi, a londoni Victoria and Albert Museum, a madridi Prado és a New York-i Metropolitan Museum.
A Szépművészeti Múzeum SzépMűSL elnevezésű okostelefon-alkalmazását egyedüliként emelte ki a cikk a legjobb akadálymentesítés kategóriában. A múzeumban való eligazodást az alkalmazásban található interaktív térkép és QR-kódok segítik, amelyek beolvasásával a kiállított tárgyról azonnali jelnyelvi információt lehet kapni. A The Guardian cikke továbbá kiemeli, hogy az alkalmazás díjmentesen letölthető Android és iOS operációs rendszerű okostelefonokra és táblagépekre.

hirdetés

az oldal QR-kódja

A Szépművészeti hallássérültek számára készült alkalmazását méltatta a The Guardian QR kódja
    Kinyomtatom       Elküldöm

Ezt már olvasta?

Idõsotthon

A szociálisan rászorultak mentesülhetnek az egészségügyi járulék megfizetése alól

bővebben →