Loading...
Ön Itt van:  Home  >  Hírek  >  jelenlegi cikk

A segítségnyújtásról szóljanak az öngyilkosságokról beszámoló tv tudósítások

írta   /   2014-01-24  /   nincs hozzászólás

A hírközlési és médiabiztos vizsgálatai szerint a kereskedelmi tévék hírműsoraiban látható a legtöbb öngyilkosságról szóló tudósítás. Bodonovich Jenő szerint fontos lenne, hogy az erről szóló hírek elsősorban a krízishelyzetben lévőknek nyújtható segítségre hívják fel a figyelmet.

segitsegA médiabiztos pénteken, a Magyar Pszichiátriai Társaság kongresszusa keretében tartott sajtótájékoztatóján ismertette a médiumok 2012-es és 2013-as híradásairól készült elemzésének eredményét.
Elmondta: a vezető hírműsorokban ezalatt sugárzott 143 ezer tudósításból 575 érintette az öngyilkosság kérdését. Ezek csaknem 37 százalékát a TV2, mintegy 18 százalékát az RTL Klub, majdnem 9 százalékát a Hír TV, mintegy 8 százalékát pedig az M1 mutatta be.
A vizsgált híradások egy része túszdrámákat taglalt, amelyek öngyilkossággal végződtek, de gyakori volt a családi konfliktusok bemutatása is, több esetben pedig az áldozatok temetési szertartása is látható volt – derül ki a vizsgálatból.
Bodonovich Jenő bírálta, hogy több mint kétszázharminc alkalommal szerepelt a tudósításban az elkövetés módja, és majdnem ilyen számban annak helyszíne. A riportok olykor olyan okokat közöltek, amelyek a szomszédok, munkatársak találgatásán alapult, de az öngyilkossághoz vezető okok közül több esetben említették a megnehezült életkörülményeket, szintén találgatásokra alapozva.
Mint azt a biztos elmondta, az esetleges búcsúlevelek vagy az elhunyt fényképének közlése egyeseket a médiahírességgé válással kecsegtethet, így szerinte ez hibás bemutatási mód. Ugyancsak károsnak ítélte annak közlését, hogy az elkövetőnek több kísérlete is volt korábban.
Helytelenítette, ha egy tudósítás egy korábbi eset elkövetési módjára vagy helyszínére utal, ez ugyanis példával szolgálhat másoknak. Közölte: a krízishelyzetben lévőkön segít az ingyenesen hívható 116-123-as lelki segélyvonal, a számot azonban mindössze hét riportban jelenítették meg az elmúlt két évben.
Szakembereket is mindössze huszonkét esetben szólaltattak meg a riporterek, holott ők rávilágíthatnának a krízishelyzet jeleire, támpontot nyújtva azoknak, akik még idejében segíthetnek a bajba jutottakon.
Elítélően szólt a biztos arról a tudósításról, amely egy tizenegy éves kislány öngyilkosságáról számolt be, a helyszín, a szomszédok megjelenítésével, az okok taglalásával. Ugyancsak bírálta azokat a híradásokat, amelyek bűncselekménnyel vádolt emberek öngyilkossággal történő fenyegetőzéséről szóltak, mert mint mondta, ezek a mintaadáson túl az eljáró bíróság befolyásolására is alkalmasak lehetnek.
A tájékoztatón Balázs Judit gyermekpszichiáter, az ELTE tanszékvezető egyetemi docense arról számolt be, hogy az öngyilkosságot elkövetők 90 százaléka pszichiátriai beteg, így gyakran egy betegség hatására elkövetett cselekményt mutat be a média a szerepeltetésükkel.
Az elkövetés mögött leggyakrabban depresszió, szorongás vagy szerhasználat áll – közölte.
A médiabiztos korábban az Egészségügyi Világszervezet útmutatása alapján ajánlást készített a magyar média számára az öngyilkossággal kapcsolatos esetek helyes bemutatásáról. Ezt honlapján tette közzé, a mostani felmérése eredményeit azonban eljuttatta a médiumok hírigazgatóinak.

hirdetés

az oldal QR-kódja

A segítségnyújtásról szóljanak az öngyilkosságokról beszámoló tv tudósítások QR kódja
    Kinyomtatom       Elküldöm

Ezt már olvasta?

Idõsotthon

A szociálisan rászorultak mentesülhetnek az egészségügyi járulék megfizetése alól

bővebben →