Loading...
Ön Itt van:  Home  >  Hírek  >  jelenlegi cikk

A rokkantság és a fogyatékosság kifejezés is szerepelni fog az alaptörvényben

írta   /   2013-03-01  /   nincs hozzászólás

A rokkantság és a fogyatékosság kifejezés is szerepelni fog az alaptörvényben – közölte Gulyás Gergely fideszes országgyűlési képviselő.

A kormánypárti politikus elmondta, Balog Zoltán emberierőforrás-miniszter megkeresésére a Fidesz-frakció támogatja, hogy az alaptörvény szövegében mind a rokkantság, mind pedig a fogyatékosság szerepeljen, mert a két kategória nem fedi le egymást.
Az erről szóló módosító indítványt az alkotmányügyi bizottság terjeszti a Ház elé.
Az alaptörvény jelenleg hatályos szövege úgy szól: Magyarország arra törekszik, hogy minden állampolgárának szociális biztonságot nyújtson. Anyaság, betegség,rokkantság, özvegység, árvaság és önhibáján kívül bekövetkezett munkanélküliség esetén minden magyar állampolgár törvényben meghatározott támogatásra jogosult.
A parlament előtt fekvő alkotmánymódosítás az utóbbi mondatban a rokkantság szövegrészt fogyatékosságra módosította volna, a Fidesz-frakció azonban úgy döntött, támogatja, hogy mindkét kifejezést rögzítse az alaptörvény.
Szombaton a Mozgáskorlátozottak Egyesületeinek Országos Szövetsége (MEOSZ) közleményben tiltakozott az ellen, hogy kikerülhet az alkotmányból a rokkantság fogalma. Ezzel ugyanis szerintük több százezer megváltozott munkaképességű ember ellátása kerülhetett volna veszélybe.
A MEOSZ is azt kérte, hogy emeljék be az alkotmányba a fogyatékosság fogalmát, és tartsák meg a rokkantság rokkantságét is, a kettő ugyanis sem a jogi szabályozásban, sem az ellátásokban nem fedi le egymást.

Forrás: MTI 2013.02.27.

hirdetés

az oldal QR-kódja

A rokkantság és a fogyatékosság kifejezés is szerepelni fog az alaptörvényben QR kódja
    Kinyomtatom       Elküldöm

Ezt már olvasta?

Idõsotthon

A szociálisan rászorultak mentesülhetnek az egészségügyi járulék megfizetése alól

bővebben →