Loading...
Ön Itt van:  Home  >  Betegségekről érthetően  >  jelenlegi cikk

A Richter és az Orion megállapodást kötött a Parkinson-kór és az Alzheimer gyógyításáért

írta   /   2013-03-13  /   nincs hozzászólás

A Richter Gedeon Nyrt. és a finn Orion Corporation kutatás-fejlesztési együttműködési megállapodást írt alá, amelynek célja új kémiai vegyületek közös kutatása és fejlesztése – közölte a Richter kedden a Budapesti Értéktőzsde honlapján.

    A szerződés értelmében az együttműködés lehetőséget biztosít arra, hogy a két társaság közösen válasszon ki és fejlesszen tovább három, felfedezési fázisban lévő gyógyszerjelölt molekulát. A felek a fejlesztéssel kapcsolatos minden kiadást egyenlő arányban osztanak meg.
Beke Zsuzsa, a Richter kommunikációs vezetője elmondta: a megállapodás jelentősége a Richter számára, hogy az együttműködés olyan kutatás-fejlesztési területet érint, nevezetesen az idegrendszeri betegségek gyógyítását, amelyben a magyar vállalat hagyományosan erős. Az Orionnal közös kutatás az időskori szellemi hanyatlással járó állapot – például Parkinson-kór, Alzheimer betegség – kezelését célzó vegyületek kifejlesztésére koncentrál.
A három projektet magában foglaló kutatási együttműködés öt évre szól, de nyitva hagyja a lehetőségét a tovább együttműködésnek – fejtette ki a kommunikációs vezető. Hozzátette, hogy a kutatás ilyen korai fázisában nem lehet megbecsülni azt, hogy mikor lehet gyógyszer a fejlesztésből, a jelenlegi együttműködés elsődleges célja a költségek megosztása.
Az Orion humán és állatgyógyászati gyógyszereket, gyógyszerhatóanyagokat és diagnosztikumokat fejleszt, gyárt és értékesít. A társaság kutatás-fejlesztése a központi idegrendszerre ható gyógyszerekre, az onkológiai és intenzív terápiás területre, valamint tüdőgyógyászati készítményekre fókuszál. Az Orion 980 millió euró nettó árbevételt ért el 2012-ben, munkavállalói létszáma pedig megközelítőleg 3500 fő volt. Az Orion A és B részvényeit a helsinki tőzsdén jegyzik.
A Richter tavaly 326,7 milliárd forint (1,1 milliárd euró) árbevételre tett szert, adózott eredménye 50,5 milliárd forint volt. A társaság termékpalettáján főként nőgyógyászati, központi idegrendszeri, szív- és érrendszeri gyógyszerek szerepelnek. A Richter eredeti kutatása a központi idegrendszer megbetegedéseire irányul.

hirdetés

az oldal QR-kódja

A Richter és az Orion megállapodást kötött a Parkinson-kór és az Alzheimer gyógyításáért QR kódja
    Kinyomtatom       Elküldöm

Ezt már olvasta?

tojas

Amit eddig nem tudtál a tojásallergiáról!

bővebben →