Loading...
Ön Itt van:  Home  >  Hírek  >  jelenlegi cikk

A rák évi 126 milliárd euróba került az Európai Uniónak 2009-ben

írta   /   2013-10-14  /   nincs hozzászólás

 

A rák 126 milliárd euróba (37,3 ezer milliárd forintba) került 2009-ben az Európai Unió országainak – derült ki az Oxfordi Egyetem tanulmányából.

    A brit elemzés elsőként mérte fel, mekkora gazdasági terhet ró az uniós tagállamokra a betegség. A felmérés nemcsak a kezelés és a gyógyszerek, hanem a beteg és az őt ápoló családtagok kiesett jövedelmét is a költségek közé számolta – tudósított a BBC hírszolgálata a Lancet Oncology című szaklapban megjelent tanulmányról.

rák   Az Oxfordi Egyetem és a londoni King’s College kutatócsoportja az unió 27 országának 2009-es adatait elemezte. Az összköltségek 126 milliárd euróra (37 ezer milliárd forint) rúgtak, ebből 51 milliárdot (15 ezer milliárd forintot) fordítottak az egészségügyi költségekre, vagyis gyógyszerekre és az orvos munkabérére.
A betegség miatt kiesett munkanapok és a korai halál miatt elmaradt munkavégzés értékét 52 milliárd euróra (15,5 ezer milliárd forint) becsülték, a beteget gondozó családtagokra összesen 23 milliárd (6,8 ezer milliárd forintot) eurót számoltak.
A legnagyobb terhet a tüdőrák rótta az országokra, az összköltségek több mint tizedét emésztette fel. A daganatnak ez a végzetes fajtája – a többi rákbetegséghez képest – egyre fiatalabb embereket érint, ezért a kiesett termelőerő is komoly tényezőt jelent a gazdasági terhek között.
A rák összes költsége azonban kisebb, mint a demencia és a szív- és érrendszeri betegségek terhei – derült ki ugyanennek a kutatócsoportnak 15 európai országot érintő felméréséből.
(http://www.bbc.co.uk/news/health-24493862)
 

hirdetés

az oldal QR-kódja

A rák évi 126 milliárd euróba került az Európai Uniónak 2009-ben QR kódja
    Kinyomtatom       Elküldöm

Ezt már olvasta?

Idõsotthon

A szociálisan rászorultak mentesülhetnek az egészségügyi járulék megfizetése alól

bővebben →