Loading...
Ön Itt van:  Home  >  Egészségbolygó  >  jelenlegi cikk

A radioaktivitás áldozatainak történeteiről állított össze honlapot egy hirosimai napilap

írta   /   2013-04-06  /   nincs hozzászólás

Az interneten is közzétette a radioaktivitás áldozatairól készült gyűjtését egy hirosimai napilap, a honlapon angol és japán nyelven olvashatók a világ különböző pontjain bekövetkezett atombaleseteket átélt emberek történetei.

    A Csúgoku Simbun lap Hirosima Béke Médiaközpont (Hiroshima Peace Media Center) elnevezésű portálján publikált beszámolók a világszerte jól ismert katasztrófák, például a csernobili és a Three Mile Island-i erőműbalesetek és a szovjet atomfegyver-kísérletek mellett számos kisebb publicitást kapott vagy elfeledett eseményt is feldolgoznak. Az összeállításban megszólalnak az indiai és a dél-koreai atomprogram káros hatásainak kitettek, malajziai, brazíliai és namíbiai radioaktív szennyezések áldozatai, valamint a brit, francia és amerikai csendes-óceáni atomkísérletek által megnyomorított emberek is.
Az anyagok közzétételével a lap azt akarja elérni, hogy világszerte megismerjék a radioaktivitásnak kitett emberek helyzetét, és hogy a Hirosimára és Nagaszakira ledobott atombombák áldozatai mellett a kisebb figyelmet kapott nukleáris katasztrófák elszenvedőinek történetei is megmaradjanak a köztudatban.
A japánul “Atomáldozatok a világ körül” címet viselő, díjnyertes sorozatot első alkalommal 1989 és 1990 között közölte a lap 134 cikk és nyolc hosszabb lélegzetvételű írás formájában, majd a gyűjtés könyvként is megjelent, 1991-ben japánul, 1992-ben pedig angolul.
Az anyagok elkészítéséhez a Csúgoku Simbun riporterei összesen 15 országot kerestek fel, hogy felkutassák és megszólaltassák az áldozatokat.
A történetek közlésének ötlete a 2011-es fukusimai atomerőmű-balesetet követően merült fel a lap vezetőiben. “Amit 20 éve csináltunk az úttörő munka volt. Biztos vagyok abban, hogy a történetek még ma is aktuálisak és érdemesek arra, hogy világszerte olvassák azokat” – mondta a Kyodo hírügynökségnek Tasiro Akira, a médiaközpont ügyvezetője, aki annak idején riporterként maga is részt vett az anyagok elkészítésében.
http://www.hiroshimapeacemedia.jp/mediacenter/index.php?topic=Exposure_en

hirdetés

az oldal QR-kódja

A radioaktivitás áldozatainak történeteiről állított össze honlapot egy hirosimai napilap QR kódja
    Kinyomtatom       Elküldöm

Ezt már olvasta?

Idõsotthon

A szociálisan rászorultak mentesülhetnek az egészségügyi járulék megfizetése alól

bővebben →