Loading...
Ön Itt van:  Home  >  Egészségtudomány  >  jelenlegi cikk

A pszichoszomatikus orvoslás a fő téma a pszichiátriai társaság kongresszusán

írta   /   2014-01-24  /   nincs hozzászólás

A pszichoszomatikus, vagyis a test és lélek határát boncolgató orvoslás, valamint a betegségek lelki eredete a fő témája a Magyar Pszichiátriai Társaság (MPT) szombatig tartó VIII. Nemzeti Kongresszusának.

pszicho2     A teljességre, az emberi közelségre és az ember középpontba helyezésére törekvő megközelítéssel az egészségügy, a betegek és az orvosok is egyaránt nyerhetnek – fogalmazta meg a rendezvény üzenetét Lehóczky Pál, az MPT és a kongresszus elnöke a rendezvény csütörtöki sajtótájékoztatóján, a Budapest Kongresszusi Központban.
Mint hozzátette, amennyiben ezt a szemléletet sikerül terjeszteni, akkor hatékonyabb és jobban működő egészségügyet, valamint a saját egészségükben és betegségükben egyaránt kompetens betegeket lehet nyerni.
A kongresszus elnöke rámutatott: a korszerű orvoslás az, amikor a szakember szövetségre tud lépni a beteg öngyógyító mechanizmusaival, ehhez pedig az kell, hogy egyénre szabott, személyközpontú és a beteg érdekeit, elvárásait kielégítő orvoslás alakuljon ki.
Lehóczky Pál elmondta, az idei rendezvény nem csupán a pszichiáterek kongresszusa. Ezt a számadatok is alátámasztják, hiszen Magyarországon hétszáz regisztrált pszichiáter van és a kongresszuson nagyjából 1200-1500 szakember fordul meg, vagyis az előadók és a hallgatóság között is nagyon sok a más területről érkező szakember. Mint hangsúlyozta, a rendezvény célja, hogy a pszichiátrián túl is üzeneteket fogalmazzon meg, hiszen a pszichoszomatika nem a pszichiátria belügye.
A négyévenként megrendezett nemzeti kongresszus idei programjában előadások, szimpóziumok, három kulturális témájú kiállítás és egyéb események is helyet kaptak. A négynapos rendezvényen többek közt a magyar pszichiátria strukturális és finanszírozási elemei, a pszichoszomatika jövője – amelybe akár a fogalom eltűnése is beletartozhat -, az orvosi kommunikáció és a testi betegségek pszichológiája is terítékre kerül.
A sajtótájékoztató résztvevői rámutattak, hogy nem túl szívderítő helyzete ellenére a magyar pszichiátria mégis ott van a pszichiátriai kutatások, publikációs aktivitás élvonalában és aktív részese a nemzetközi folyamatoknak.
A magyar szakemberek, például Falus András akadémikus és Túry Ferenc, a Semmelweis Egyetem Magatartástudományi Intézetének igazgatója mellett két kiváló külföldi professzor, a stockholmi Danuta Wasserman és a londoni Dinesh Bhugra is részt vesz a kongresszuson.

hirdetés

az oldal QR-kódja

A pszichoszomatikus orvoslás a fő téma a pszichiátriai társaság kongresszusán QR kódja
    Kinyomtatom       Elküldöm

Ezt már olvasta?

Idõsotthon

A szociálisan rászorultak mentesülhetnek az egészségügyi járulék megfizetése alól

bővebben →