Loading...
Ön Itt van:  Home  >  Allergológia  >  jelenlegi cikk

A parlagfű elleni védekezést már most meg kell kezdeni

írta   /   2013-05-22  /   nincs hozzászólás

parlafu2A parlagfű elleni védekezést már most meg kell kezdeni, azokon a szántóföldi területeken, ahol a nagy mennyiségű csapadék vagy a belvíz miatt kipusztult a növényzet, a terület száradása után a parlagfű tömeges megjelenése várható – hívja fel a figyelmet csütörtöki közleményében a Vidékfejlesztési Minisztérium (VM).

A tárca kiemeli, hogy minél előbb, június 30-áig, még a virágbimbó kialakulása előtt ajánlatos a kaszálás, vagy a növényvédőszeres irtás; június 30. után a hatóság eljárást indít a parlagfű-mentesítés elmulasztása miatt.
Magyarországon – amely egyike Európa parlagfűvel leginkább fertőzött országának – a parlagfűszezon augusztus elejétől szeptember végéig tart, de a hatékony védekezés érdekében idejében fel kell készülni a gyommentesítésre. Miután a parlagfű magja hosszú ideig életképes, a termést hozó növény kiemelt veszélyforrás – figyelmeztet a VM.
A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH) szakemberei a mezőgazdaságilag nem művelt területeken a parlagfű visszaszorítására a rendszeres, alacsony tarlómagassággal elvégzett kaszálást ajánlják. A mezőgazdasági területeken a növényvédőszeres és mechanikai gyomirtás megfelelő időben történő elvégzését javasolják, mert a parlagfű eltávolítása később már nehezen oldható meg a kultúrnövény károsodása nélkül.
Magyarországon körülbelül minden ötödik ember szenved parlagfű allergiában, ezért fontos, hogy mindenki felelősséget érezzen a gyomnövény virágzásának megakadályozásában, és környezetét gyommentesen tartsa. Az állami intézkedések mellett kiemelten fontos az állampolgárok hozzáállása – írj a VM.
Aki nem tudja, hogyan kezdjen neki a parlagfű-mentesítésnek, a Magyar Növényvédő Mérnöki és Növényorvosi Kamarához (http://www.magyarnovenyorvos.hu/) vagy a megyei kormányhivatalok növény- és talajvédelmi igazgatóságaihoz fordulhat(http://www.nebih.gov.hu/elerhetosegek/elerhetosegek_1.html) – javasolja a VM.

hirdetés

az oldal QR-kódja

A parlagfű elleni védekezést már most meg kell kezdeni QR kódja
    Kinyomtatom       Elküldöm

Ezt már olvasta?

Idõsotthon

A szociálisan rászorultak mentesülhetnek az egészségügyi járulék megfizetése alól

bővebben →