Loading...
Ön Itt van:  Home  >  Egyéb  >  jelenlegi cikk

A női nemi hormon véd a stressz ellen

írta   /   2013-08-05  /   nincs hozzászólás

Az ösztrogén nevű női nemi hormon segít a stresszes helyzetek legyőzésében – bizonyították állatkísérletek során amerikai tudósok.

    A nők jobban tűrik a stresszt, mint a férfiak – hangzik a közkeletű feltételezés. Ennek a megfigyelésnek a molekuláris hátterét derítette fel a Buffalói Egyetem kutatóinak a Molecular Psychiatry című szaklapban szerdán megjelent tanulmánya.

stressz
A kutatás eredményei azt bizonyították, hogy a nőstény patkányok lényegesen könnyebben győzik le a stresszhatásokat, mint a hímek.
A kísérletek során fiatal nőstényeket egy heten keresztül stresszkeltő helyzeteknek tették ki: újra és újra korlátozták szabadságukat, elzárták őket. A stresszes hét elmúltával megvizsgálták, befolyásolta-e a folyamatos, ismételt kellemetlenség a felismerő képességüket és a rövid távú emlékezetüket.
Korábban már látott tárgyakat mutattak nekik, és azt tapasztalták, a nőstények ugyanúgy felismerik őket, mint a stresszes hetet megelőzően. Ezzel szemben a fiatal hímek rövid távú memóriáját rontotta az egy hét ismételt bezárás stressze: nehézségeik támadtak a már látott tárgyak felismerésében.
A kísérletekben olyan helyzeteket kívántak utánozni, melyekkel az ember is gyakran kénytelen szembesülni: kihívást jelentő, nagy nyomás érzetével, gyakran csalódással járó, ám veszélytelen szituációt modelleztek.
A tudósok feltételezték, hogy az agyban képződő ösztrogén női nemi hormon tette jobb stressztűrővé a rágcsálók nőstényeit, hiszen azok az egyedek is hasonlóan viselkedtek, amelyeknek eltávolították a petefészkét (ahol szintén képződik ösztrogén).
Ezek szerint a stressz ellen védő hatás az agyban lévő aromatáz enzim hatására kibocsátott ösztrogéntől ered. Ezt további kísérletek igazolták.
Az ösztrogén hímek orgazmusakor is képződik, ám sokkal kisebb mértékben, mint a nőstényeknél.
Amikor mind a hímek, mind a nőstények agyban képződő ösztrogénjének mennyiségét mesterségesen korlátozták, a tudósok adatai szerint mindkét nem stresszhelyzetben tanúsított viselkedése megváltozott.
“Amikor blokkoltuk a nőstények agyának ösztrogénjeleit, rajtuk is mutatkoztak a stressz káros hatásai. Az ellenkezőjét is igazoltuk: amint a hímeknél aktiváltuk az ösztrogént, nem léptek fel többé a stressz negatív következményei” – hangoztatta Zhen Yan, a kutatás vezetője.
“Ha megtalálnánk az ösztrogénhez hasonló összetevőket, amelyeket mellékhatások nélkül lehetne gyógyászati célra használni, igen hatásosan kezelhetnék velük a férfiak stresszel összefüggő problémáit” – mutatott rá Yan az állatkísérlet eredményeiben rejlő terápiás lehetőségre.
http://www.eurekalert.org/pub_releases/2013-07/uab-frb070513.php
http://zeenews.india.com/news/health/health-news/estrogen-helps-women-cope-better-with-stress_22849.html
http://www.indianexpress.com/news/estrogen-helps-women-cope-better-with-stress/1140029/

hirdetés

az oldal QR-kódja

A női nemi hormon véd a stressz ellen QR kódja
    Kinyomtatom       Elküldöm

Ezt már olvasta?

Idõsotthon

A szociálisan rászorultak mentesülhetnek az egészségügyi járulék megfizetése alól

bővebben →