Loading...
Ön Itt van:  Home  >  Egyéb  >  jelenlegi cikk

A migrénesek agyának más a szerkezete

írta   /   2013-10-13  /   nincs hozzászólás

Szerkezeti különbségek mutathatók ki a migrénes betegek és az egészséges emberek agya között – állítja meg egy dán tanulmány.

migren2A Neurology című szaklapban megjelent írásban húsz különböző kutatás adatait elemezték dán tudósok – adta hírül a BBC. A migrénesek agyának fehérállományában elváltozásokat és apró károsodásokat fedeztek fel, azonban az eltérések okai és hatásai egyelőre nem ismeretesek. A tudósok szerint újabb kutatások szükségesek a felfedezés magyarázatához.
A tanulmányok mágneses rezonanciás képalkotó eljárással készült agyi felvételeit Messoud Ashina, a Koppenhágai Egyetem ideggyógyásza elemezte. Az egészséges személyekhez képest a migrénesek leletein gyakoribbak voltak a fehérállomány rendellenességei és a szélütésszerű károsodások, mindenekelőtt azoknál a betegeknél, akik migrénaurát, azaz káprázásjellegű látási zavart is tapasztaltak.
“A migrén összefüggést mutat az agy szerkezeti eltéréseivel, ám nem tudjuk, hogyan és miért” – magyarázta Ashina.
“Hosszú távú kutatások híján túl korai lenne még azt állítani, hogy a migréneseknél magas lenne agyszerkezeti és -működési zavarok későbbi kialakulásának kockázata” – kommentálta a tanulmányt Fayyaz Ahmed, a brit Fejfájás-kutatási Társaság elnöke.
(http://www.bbc.co.uk/news/health-23868115)


hirdetés

az oldal QR-kódja

A migrénesek agyának más a szerkezete QR kódja
    Kinyomtatom       Elküldöm

Ezt már olvasta?

Idõsotthon

A szociálisan rászorultak mentesülhetnek az egészségügyi járulék megfizetése alól

bővebben →