Loading...
Ön Itt van:  Home  >  Betegségekről érthetően  >  jelenlegi cikk

A máj barátja és jótevője, a máriatövis

írta   /   2013-09-25  /   nincs hozzászólás

Idén először választotta meg az Év Gyógynövényét a Magyar Gyógyszerésztudományi Társaság Gyógynövény Szakosztályának vezetősége. Az új kezdeményezés célja kettős. A hagyományteremtő eseménnyel a szakemberek népszerűsíteni szeretnék a kevésbé ismert, de hatásos, hazánkban termő gyógynövényeket és azok széles körű felhasználási módozatait. Mindemellett minden évben fel szeretnék hívni a figyelmet arra is, hogy az ismert gyógynövényeket vagy az azokból készített minőségi készítményeket szakszerűen alkalmazzák, hiszen nagyon fontos, hogy a jó minőségű és megfelelő hatóanyag-tartalmú gyógynövényekkel a megfelelő betegséget orvosolják. Mint más gyógyszerek esetében, a gyógynövények között sincs általános csodaszer, amely minden bajra ír, hiába is igyekeznek beállítani egy-egy készítményt ilyennek a gyártók és forgalmazók. Ha azonban ismerjük és tudjuk, melyik növény milyen bántalmat orvosol, kihasználhatjuk a természet gyógyító erejét, és segítségükkel hamarabb visszanyerhetjük egészségünket.
Az Év Gyógynövényének 2013-ban egy hazai gyógynövényt, a máriatövist (Silybum marianum), más nevén a szamárkórót választották. A Magyar Gyógyszerésztudományi Társaság titkos szavazással választotta ki a máriatövist. Már a jelölés során szempont volt, hogy Magyarországon is termesztett, bizonyítottan hatásos és elismert növény legyen a győztes.

A máriatövis név és a növény népies nevei (Boldogasszony teje, Boldogasszony káposztája, máriabogáncs, pápafű, Szűz Mária teje, Szűz Mária tövise, tarkabogáncs) arra a legendára utalnak, amely szerint a levelek fehér márványozottsága akkor keletkezett, amikor Jézus anyjának, Máriának a teje ráfröccsent a növényre. Valószínűleg ennek a hiedelemnek köszönhetően alkalmazták sokáig a tejelválasztás fokozására.

évgyógynövénye

A máriatövis a mediterrán térségből származik, számos országban termesztik, de eredeti élőhelyén utak mentén, réteken, legelőkön is megtalálható. Sok fényt és meleget igényel, jó szárazságtűrő. A máriatövis a fészekvirágzatúak rendjébe tartozik, mediterrán hazájának forró, köves talaján ugyan áttelel, de nálunk vadon már nem fordul elő, egynyári növényként termeszthető napos, meleg fekvésű kertekben, területeken. Termésében 2-5%-os mennyisében halmozódnak fel a gyógyhatásért felelős úgynevezett flavonoidok.

Termése hazánkban számos gyógyszer, gyógytermék és étrend-kiegészítő alapanyaga. Hatóanyagai nehézkesen oldódnak ki vízben főzéssel, ezért leginkább gyógyszeripari feldolgozás után kerülnek használatra, leggyakrabban Szilibin és Szilimarin nevű hatóanyagát májvédőszerként hasznosítja a gyógyszeripar. Segíti a máj méregtelenítését, javítja annak funkcióit, hatásos az idült májbetegségek ellen. A gyógyszerek és vegyi anyagok detoxikálásában központi
szerepet játszó máj védelmében felhasználható gyógyszernövényeknek mára már egyre nagyobb jelentőségük van. A máriatövis természetes májvédő – többek között a szabadgyökmegkötő – hatása mellett a regenerációt erősítő hatás is érvényesül. (Ilyen májvédő gyógynövény még az articsóka levele, a homoki szalmagyopár virágzata is.)
Elsősorban mérgezéses eredetű májbetegségek kezelésében alkalmazzák, legyen szó gyógyszerek mellékhatása miatt fellépő májkárosodásról, alkoholizmusról, vagy éppen gombamérgezésről. Hatásosnak bizonyul a vírusos eredetű májbetegségek esetében is, pl. hepatitis C fertőzöttség esetén is csökkenti a vírusok számát a májban. A máriatövis serkenti az emésztést és az epekiválasztást. Fogyasztását különösen ajánlják azoknak, akiknek alacsony a vérnyomásuk. A népi gyógymód szerint külsőleg is alkalmazható az aranyér és a visszértágulat kezelésére, továbbá lábon lévő sebek és fekélyek kimosására is jótékonyan alkalmazható. Hazánkban jelenleg is folynak olyan kutatások, amelyek a máriatövis felhasználhatóságát igyekeznek tágítani, a benne lévő hatóanyagokat most tumorellenes készítmények kifejlesztéséhez tesztelik.

Engel Rita PhD
Tudományos munkatárs, MTA Ökológiai Kutatóközpont
Érdekli, hogyan lehet kivonni az illóolajokat a gyógynövényekből?
Látogasson el hozzánk szeptember 27-én a Kutatók Éjszakáján,
a Vácrátóti Botanikuskertbe!
 

hirdetés

az oldal QR-kódja

A máj barátja és jótevője, a máriatövis QR kódja
    Kinyomtatom       Elküldöm

Ezt már olvasta?

tojas

Amit eddig nem tudtál a tojásallergiáról!

bővebben →