Loading...
Ön Itt van:  Home  >  Baba-mama sarok  >  jelenlegi cikk

A légszennyezettség mértéke hatással van a születési testsúlyra?

írta   /   2013-02-17  /   nincs hozzászólás

 Egy legutóbb készült nemzetközi, átfogó vizsgálat eredményei erre mutatnak. A tanulmány szerint az erősen szennyezett levegőjű városokban élő édesanyáknál megnövekedik az esély arra, hogy egy vártnál alacsonyabb születési súlyú babát hozzanak a világra. Korábbi tanulmányok is már mutattak arra, hogy a levegő szennyezettsége kedvezőtlenül befolyásolja a terhesség lefolyását.

Most a kutatók nem kevesebb, mint kilenc ország 14 egészségügyi intézményének több mint hárommillió születési adatait használtak fel vizsgálataikhoz. Különösen azokat az anyagokat vizsgálták, melyek kisebbek, mint 10 mikrométer átmérőjűek, így könnyen belélegezhetőek.

Miután összevetették az egészségi és gazdasági adatokat, kiderült, hogy a normálisnál alacsonyabb születési súly rizikója 10-15%-kal magasabb a vizsgált legszennyezettebb levegőjű településen élők esetében összehasonlítva a legtisztább levegőjű helyek születéseivel.

Ha ez valóban így van, az eredményeknek hatalmas következményei lesz a közegészségügyre nézve – mondta Dr. Payam Dadvand, a Barcelonai Epidemiológiai Kutatóközpont munkatársa.

Magyarországon is egyre többször közelíti meg és haladja túl a légszennyezettség mértéke az egészségügyi határértékeket. Nem csak Európa és az Amerikai kontinens országa küzdenek az ipari termelés és autóközlekedés miatt erősen szennyezett levegő problémával. Egy kínai lap szerint, egy kiadós séta a mai Pekingben felér 21 szál cigaretta elszívásával.

Egyre kevésbé lehet elodázni az az időszakot, mikor a fejlett és fejlődő országoknak össze kell fogniuk és valós lépéseket megtenniük a légszennyezettség mértékének visszaszorításáért. Hiszen a szmog szinte már nyilván való közvetlen, egészségügyi hatásai mellett egyre több, a fent említett problémához hasonló negatív hatás kerül feltárásra.

A normálisnál alacsonyabb születési testsúly azért veszélyes, mert később egészségügyi következményei lehetnek. Az így született babák esetében később nagyobb eséllyel alakulnak ki különböző betegségek, mint pl. cukorbetegség, szív és érrendszeri betegség, az is előfordulhat, hogy hamarabb halnak meg.

Forrás: http://well.blogs.nytimes.com

hirdetés

az oldal QR-kódja

A légszennyezettség mértéke hatással van a születési testsúlyra? QR kódja
    Kinyomtatom       Elküldöm

Ezt már olvasta?

Idõsotthon

A szociálisan rászorultak mentesülhetnek az egészségügyi járulék megfizetése alól

bővebben →