Loading...
Ön Itt van:  Home  >  Baba-mama sarok  >  jelenlegi cikk

A kormányoknak is van felelőssége a táplálkozással összefüggő betegségek elleni küzdelemben

írta   /   2013-07-09  /   nincs hozzászólás

gyerekkorielhizas2A kormányoknak és az élelmiszeriparnak is van feladata a táplálkozással összefüggő, nem fertőző betegségek elleni küzdelemben – hangsúlyozta az Egészségügyi Világszervezet (WHO) európai regionális igazgatója, Jakab Zsuzsanna egy bécsi konferencia alkalmával.

A kormányoknak nagyon fontos szerepük van a szükséges szabályozás megvalósításában, így például az élelmiszerek összetételének jelölésére vonatkozó szabályozással kapcsolatban – mutatott rá Jakab Zsuzsanna egy sajtótájékoztatón. Az élelmiszeripart az élelmiszerek jobb feliratozása terén viselt felelősségére figyelmeztette a regionális igazgató, és arra, hogy csökkenteni kell a gyerekek kitettségét a magas cukor-, illetve zsírtartalmú élelmiszerek reklámjainak. “Ez az ipar és a kormányok közötti együttműködést igényel” – jelentette ki.
Az elmúlt húsz évben komoly fejlődés következett be Európában a táplálkozással összefüggő betegségek elleni fellépésben, így például már a legtöbb európai államnak van táplálkozás-egészségügyi stratégiája. Ennek ellenére további erőfeszítésekre van szükség, az eddig meghozott intézkedéseket pedig rendszeresen felül kell vizsgálni – emelte ki.
gyerekkorielhizas3A konferencia egyik legfontosabb ajánlása várhatóan a gyerekkori túlsúlyosság és elhízás elterjedtségének csökkentésére vonatkozik majd. “Gyerekeink túl sokat ülnek a televízió és a számítógép előtt, többet kell tenni ez ellen” – figyelmeztetett az igazgató.
Joao Breda, a WHO európai programigazgatója rámutatott, hogy a siker érdekében javítani kell az adatgyűjtést és nagyobb figyelmet kell fordítani a folyamatok elemzésére.
Breda felhívta a figyelmet arra is, hogy a vállalatok egyre gyakrabban használják reklámozásra a közösségi médiát. Míg például a televíziós reklámok terén több európai ország már jó szabályozással rendelkezik, a közösségi médiában is szükség lenne ezen a téren kezdeményezésekre – vélekedett.
A WHO 53 európai tagállamából 48 vett részt a kétnapos konferencián, 28 ország miniszteri vagy államtitkári szinten. “Ez jelentős érdeklődésre utal” – mondta a regionális igazgató. Legutóbb 2006-ban foglalkozott miniszteri szinten a táplálkozás-egészségügy kérdéseivel a WHO.

hirdetés

az oldal QR-kódja

A kormányoknak is van felelőssége a táplálkozással összefüggő betegségek elleni küzdelemben QR kódja
    Kinyomtatom       Elküldöm

Ezt már olvasta?

Idõsotthon

A szociálisan rászorultak mentesülhetnek az egészségügyi járulék megfizetése alól

bővebben →