Loading...
Ön Itt van:  Home  >  Egészségbolygó  >  jelenlegi cikk

A korábban becsültnél több a környezetszennyezés miatti “rákos falu” van Kínában

írta   /   2013-10-08  /   nincs hozzászólás

A környezetvédelmi minisztérium által korábban becsültnél több olyan település van Kínában, ahol kiugróan nagy arányban laknak rákos betegek – írja legújabb számában a Cajcsing című magazin.kinagyar
A befolyásos, szókimondásáról ismert és az állami médiánál liberálisabb újság írásában egy vízügyi szakértőt idéz, aki szerint az elmúlt évtizedekben csak a talajvíz szennyezettsége több mint 200 “rákos falu” kialakulásához vezetett az országban. Az elnevezés többnyire ipari központok, gyárak mellett fekvő településeket takar, amelyek lakói körében a létesítmények károsanyag-kibocsátása következtében a nemzeti átlagnál jelentősen magasabb a rákos megbetegedések aránya.    A jelenség létezését – hosszú évek hallgatása után – idén február közepén ismerte el hivatalosan is a kínai vezetés, mondván, azok kialakulásához több évtized kontrollálatlan környezetszennyezése vezetett. A környezetvédelmi minisztérium akkor konkrét településeket felsoroló listát is közzétett, összesen 30-32 ilyen települést nevezve meg Kínában. A minisztérium ugyanakkor – hangzott el már akkor is a kritika – túlságosan óvatosan járt el a becslésekkel, a valóságban harmincnál jóval több, akár több száz ilyen falu is lehet az országban.
A Cajcsingnak nyilatkozó Vang Hao, a kínai vízkészletekért és vízenergiai kutatásokért felelős országos intézet vezetője az első, aki szakértőként megerősíti ezeket a találgatásokat. Vang rámutatott: a legutóbbi adatok szerint az intézet által figyelemmel kísért vízi bázisok 55 százaléka szenved ma valamilyen fokú szennyezettségtől, komoly mértékben emelve a rákos megbetegedések kialakulásának esélyét. Mindenekelőtt a keleti Csöcsiang, Fucsien, a közép-kínai Hopej, Hunan és Csianghszi, valamint a déli Jünnan tartományok érintettek – sorolta a tudós.
A rákos falvak témáját évek óta kutató Teng Fej hongkongi újságíró arra emlékeztetett, hogy még a hivatalos becslések szerint is mintegy 18 ezer olyan vegyi üzem van, amely szennyező hatással van a talajvízre, vagy hozzájárult a rákos megbetegedések számának növekedéséhez. Teng négy évvel ezelőtt 250 körülire becsülte az érintett települések számát, ám mint maga fogalmazott, “ez is csupán konzervatív találgatás”.
Az egészségügyi minisztérium 2013-as statisztikái szerint a rák ma a vezető halálok Kínában, a betegség 2,7 millió ember halálát okozza évente, s minden évben 3,12 millió új rákos megbetegedést regisztrálnak, vagyis minden nap 8550-et. A leggyakoribb halálokok között a tüdő-, a máj- és a gyomorrák áll a lista élén – derül ki az adatokból.

hirdetés

az oldal QR-kódja

A korábban becsültnél több a környezetszennyezés miatti “rákos falu” van Kínában QR kódja
    Kinyomtatom       Elküldöm

Ezt már olvasta?

Idõsotthon

A szociálisan rászorultak mentesülhetnek az egészségügyi járulék megfizetése alól

bővebben →