Loading...
Ön Itt van:  Home  >  Hírek  >  jelenlegi cikk

A jóltápláltság felgyorsítja a járványok terjedését?

írta   /   2013-02-27  /   nincs hozzászólás

 A jóltápláltság felgyorsítja a járványok terjedését – derítették ki edinburghi kutatók vízibolhákkal végzett kísérletekben.

    A piciny ízeltlábúak bakteriális fertőzését tanulmányozva az Edinburghi Egyetem kutatói felfedezték, hogy felgyorsítja fertőzöttségük terjedését, ha bőven ellátják tápanyaggal őket. A tanulmány azt a célt szolgálta, hogy jobban megértsék azokat a tényezőket, amelyek járványok terjedésének okozói lehetnek.
A kutatók megfigyelték, hogy egyes vízibolhák sokkal fertőzöttebbé váltak parazita baktériumokkal, ha a populációt derekasan ellátták táplálékkal, ahhoz az állapothoz képest, amikor az élelmiszer-utánpótlás korlátozott volt.
“Ha tudjuk, hogy melyik személy terjeszti jobban a betegséget, képesek leszünk jobban megakadályozni a ragály terjedését” – mondta Pedro Vale, a tanulmány egyik szerzője a ScienceDaily tudományos hírportálnak.
A kutatók szerint felfedezésük rávilágít arra, hogy bizonyos körülmények között egyes személyek jobban terjesztik a járványt, mint mások. Felfedezésük segítheti a járványok terjedésének nyomon követését és ellenőrzését.
A jól táplált vízibolhák azért terjesztették jobban a fertőzést, mert hosszabban éltek parazitahordozóként, ami több időt biztosított a kórokozó megsokszorozódására. A vízibolhák beleiben növő parazita baktérium fertőző spórái kikerülnek az állat szervezetéből, amikor az elpusztul.
A részletes tanulmány a brit tudományos akadémia Biology Letters című szakfolyóiratában jelent meg.
“Tudjuk, hogy a járványok terjedésekor fontos az egyének közötti kapcsolat, de most már azt is tudjuk, hogy legalábbis néhány állat esetében a táplálék fontos szerepet játszhat a járvány terjedésében” – hangoztatta Vale.

Forrás: MTI 2013.02.27.

hirdetés

az oldal QR-kódja

A jóltápláltság felgyorsítja a járványok terjedését? QR kódja
    Kinyomtatom       Elküldöm

Ezt már olvasta?

Idõsotthon

A szociálisan rászorultak mentesülhetnek az egészségügyi járulék megfizetése alól

bővebben →