Loading...
Ön Itt van:  Home  >  Egyéb  >  jelenlegi cikk

A járványok is repülőn utaznak – mire figyeljünk utazás közben?

írta   /   2013-03-21  /   nincs hozzászólás

Nem elég, ha bekapcsoljuk a biztonsági övet. Hosszú órákig másokkal egy légtérben utazni több veszélyt rejt, mint gondolnánk. Jelenleg Európa 18 országában tombol az influenzajárvány, közöttük Magyarországon is. A repülők a járványok melegágyai? - kérdi a Travelo cikkében.

Úgy tűnik, a mindenre elszánt utazóknak nemcsak a klausztrofóbiával és a légiszonnyal, hanem a nemzetközi repülőjáratokon terjedő járványokkal is meg kell küzdeniük a repülés során. Könnyen rémálommá fordulhat ugyanis a nyaralás, ha néhány egyszerű óvintézkedést nem építünk be utazásunkba.

A köztudatban a repülőn utazás veszélyei annál is nyilvánvalóbbak, mivel az utastérben átforgatott levegőre sokan úgy tekintenek, mint a betegségek igazi melegágyára. Ez a hiedelem azonban nem egészen helytálló, hangsúlyozza az Airbus szóvivője. A repülőgép belsejében található levegőnek ugyanis csak egy részét cirkuláltatják, a többi a külső légtérből származik. A megforgatott levegő pedig átmegy egy HEPA szűrőn, amely eltávolítja a baktériumokat, a vírusokat és a port. Így valójában tisztább levegőt kapunk, mintha egy átlagos épületben tartózkodnánk. Ráadásul az átforgatás függőleges irányban, minden egyes üléssor körül történik, így az esetlegesen szennyezett levegő nem tud előre vagy hátra továbbterjedni. Ez persze csak annyi könnyebbséget jelent, hogy az öt sorral előttünk ülő beteg nátháját nem fogjuk elkapni, a kettővel mellettünk ülőét viszont simán.

Az Egészségügyi Világszervezet úgy véli, ma már szerencsére egy sor kockázat kizárható az utasok előzetes felkészítésével. Ha tisztában vagyunk a kockázatokkal, és megtesszük a szükséges óvintézkedéseket, minimalizálhatjuk a fertőzések terjedését.

gyrészt már azzal sokat segítünk a helyzeten, ha előzetesen tájékozódunk arról a régióról, ahova utazni kívánunk. Phyllis Kozarsky, az USA Betegségmegelőzési és Járványügyi Központjának orvosszakértője szerint az utasoknak tudniuk kell arról, mit is jelent a SARS vagy a H1N1. Ráadásul a betegségek megelőzése alapvetően a levegőben sem más, mint a szárazföldön: „Egyszerűen végezzük el ugyanazokat az óvintézkedéseket, mint amiket otthon tennénk. Legfontosabb, hogy gyakran mossunk kezet, hiszen elsősorban azzal szedünk össze olyan betegségeket, amelyet egy egyszerű szemdörzsöléssel vagy az arcunk megérintésével máris továbbviszünk magunkkal. Ráadásul nem mindig azok a legveszélyesebb betegségek, melyek a leginkább a köztudatban vannak: néha, amikor az emberek egzotikus helyre utaznak, olyan különleges betegségekre fókuszálnak, mint mondjuk az ebola, amivel, sokkal kevésbé valószínű, hogy találkozni fognak, mint mondjuk az influenzával vagy a maláriával.”

A teljes cikkért katt ide.

hirdetés

az oldal QR-kódja

A járványok is repülőn utaznak – mire figyeljünk utazás közben? QR kódja
    Kinyomtatom       Elküldöm

Ezt már olvasta?

Idõsotthon

A szociálisan rászorultak mentesülhetnek az egészségügyi járulék megfizetése alól

bővebben →