Loading...
Ön Itt van:  Home  >  Hírek  >  jelenlegi cikk

A hőség fokozatai – I. fok, II. fok, III. fok – mit jelentenek?

írta   /   2013-06-18  /   nincs hozzászólás

 

hohullam2A Hőhullámok Elleni Védekezési Munkabizottság, már évek óta foglakozik a hőhullámok kockázatainak csökkentésével. A hőhullámok káros hatásainak csökkentése, megelőzése érdekében került bevezetésre a három fokozatú hőségriasztás, amelynek fokozatai a hőmérsékleti küszöbérték meghaladásának szintjeitől és az előre jelzett időtartamtól függenek.

A hőségriadók fokozatai:

I. fok (Tájékoztatási fokozat): az előrejelzések szerint a napi középhőmérséklet legalább 1 napig meghaladja a 25 °C-ot.

II. fok (1. fokú riasztás): az előrejelzések szerint a napi középhőmérséklet legalább 3 napig meghaladja a 25 °C-ot.

A magas napi átlaghőmérséklet olyan környezet-egészségügyi kockázatot jelent a lakosság számára, amely indokolja az egészségügyi ellátó rendszer, az önkormányzatok figyelmeztetését és a lakosság hőhullám alatti rendszeres tájékoztatását.

III. fok (2. fokú riasztás): az előrejelzések szerint a napi középhőmérséklet legalább 3 napig meghaladja a 27 °C-ot.

Ez a kánikula helyzet, gyakorlatilag megfelel a 179/1999. (XII. 10.) kormányrendeletben megfogalmazott “rendkívüli időjárási helyzet”-nek (azon belül a “hőhullámokra” vonatkozó pontoknak). Ez a hivatkozott rendeletben előírt rendkívüli intézkedések elrendelését indokolja.

 

A hőhullám élettani hatásai:

A hőhullám hőstresszt, napszúrást és hőgutát okoz. Kánikula idején a hőstressz súlyos veszély mind a munkahelyeken, mind vezetés közben, mind otthon. Akkor kell számolni ezzel a veszéllyel, amikor a testhőmérséklet néhány fokkal a normális fölé emelkedik (38 °C felett). A napszúrás a szervezet válasza a nagy melegre. Számos jelről felismerhető: erős izzadás, gyengeség, izomgörcsök, sápadtság, szédülés, hányinger, hányás, ájulás. Hőguta akkor következik be, amikor a szervezet már nem tudja kontrollálni a testhőmérsékletet. A testhőmérséklet gyorsan emelkedik (39 °C feletti), a hőleadás elégtelen, a test nem tud lehűlni. A bőr vörös, száraz (nem izzad), gyors és erős a pulzus, kínzó fejfájás, szédülés, hányinger, zavartság és eszméletlenség jellemzi. A hőguta halálos is lehet, tartós mentális károsodást idézhet elő.

Tanácsok hőséghullám idejére:

Kerüljük (különösen a betegek, a 0-14 éves korú gyermekek és az idősebb korosztály) a szabadban tartózkodást és dolgozást! Tartózkodjunk minél többet az árnyékban vagy hűvös/klimatizált helyiségekben. További teendők: 

  • lakás hűtése, éjszakai szellőztetése, légkondicionálása
  • testhőmérséklet alacsonyan tartása
  • gyakori zuhanyozás
  • világos, bő ruha viselete
  • rendszeres folyadékfogyasztás,  pótlás
  • testhőmérséklet folyamatos ellenőrzése
  • gyógyszerek szedése esetén egyeztetés a kezelőorvossal a folyadék-egyensúly fenntartása érdekében
  • gyógyszerek megfelelő hőmérsékleten tartása
  • hűtött, klimatizált középületek felkeresése 

MIT IGYUNK? Víz, ásványvíz, tea, szénsavmentes üdítők, paradicsomlé, aludtej, kefír, joghurt, levesek.

hirdetés

Pages: 1 2

az oldal QR-kódja

A hőség fokozatai – I. fok, II. fok, III. fok – mit jelentenek? QR kódja
    Kinyomtatom       Elküldöm

Ezt már olvasta?

Idõsotthon

A szociálisan rászorultak mentesülhetnek az egészségügyi járulék megfizetése alól

bővebben →