Loading...
Ön Itt van:  Home  >  Betegségekről érthetően  >  jelenlegi cikk

A Hőség és az Inzulin

írta   /   2013-07-17  /   nincs hozzászólás

Az inzulin és a kánikula nem barátok, azt sejtjük, de szerintem pánikra semmi ok, tapasztalataim szerint elég jól állja a strapát. Mit nem bír az inzulin és honnan tudhatod, hogy megbuggyant?

Az inzulin hivatalos tárolási hőmérséklete 4-8C, azaz a hűtő, és óva intenek, hogy komolyabb vagy huzamosabb hőhatásnak tegyük ki. Ennek oka, hogy az inzulin egy kis fehérjemolekula, aminek megvan a maga szerkezete. Hőhatásra a szerkezet megbomlik, lazul, még az is előfordulhat, hogy az eredetileg önálló molekulák egymáshoz kötődnek, kicsapódnak és az oldat bezavarosodik. Ha a szerkezet megváltozik, az inzulin már nem képes ellátni a funkcióját és megfelelően csökkenteni a vércukorszintet.

hoseginzulin

Saját tapasztalataim szerint azért az inzulin elég ellenálló és Steve, aki cukorbeteg létére a sivatagban sziklamászással múlatja idejét, szintén hasonlót írt. Ezért parára szerintem semmi ok, ha tudod, mit nem bír az inzulin és milyen, amikor valami gond van.

Steve például a sivatagban a pent árnyékba teszi és kész. Én is azt tapasztaltam, ha az inzulint nem éri direkt nap vagy extra hőhatás, nincs vele gond. Extra hőhatás, ha bent felejted a csomagtartóban a tűző napon, vagy ha a pumpa tartályában rajtad lóg és süti a nap órákon keresztül biciklizés, túrázás közben. Például Bátor Táborban egyszer irtó meleg volt és fent voltunk a kötélpályán, direkt napsütésben órákat – minden pumpás gyerkőcnek, meg nekem is, kellet cserélni az inzulint este. A direkt napon ugyanis simán felmelegedhetett az inzulin a pumpában 40-50C-ra is akár.

Penben a táska alján, árnyékban, vagy a hűvös lakásban, napsütésmentesen, tapasztalataim szerint nem lesz baja az inzulinnak. Ezzel együtt szerintem érdemes a tartalék patronokat mindenképpen hűtőben tartani nyáron, így legalább nem kell tippelgetni, hogy van-e vele gond.

Ugyanis ha gond van, akkor az inzulin nem hat. Minél jobban meggyötört az inzulin, annál kevésbé lesz hatékony, annál inkább kúsznak fel a vércukorértékek, és nyáron néha egyébként is nehéz követni a változásokat. Hetes gyalogtúrán, az utolsó napon már a bázis kétszeresét adagoltam a pumpával (200%), de így sem tudtam 10 mmol/l alá levinni a vércukraimat. Patront és inzulint cseréltem – az új, működő inzulinból már csak negyedannyit kellett adagolni (60%) a tökéletes cukrokért.

Ha tehát nyáron az inzulin valahogy nem hat, gondolj arra, hogy inzulint cserélsz, hátha az a gond. Szokták azt is javasolni, hogy nagy melegben pumpások 3 naponta cseréljenek patront. Szerintem ez indokolt lehet, ha nyaralsz, de nem akkor, ha a hűvös lakásból mész a légkondicionált irodába és vissza. A pent pedig szinte mindig lehet hűvösen tartani, táska alján, kis törülközőbe csavarva, esetleg vészmegoldásként hűtött ásványvizes-palack mellett.

Talán nem is kell írnom, de ha az eredetileg víztiszta inzulin (pl. gyorshatású inzulin) zavarossá válik, egészen biztosan probléma van, semmiképpen se használd. Persze vannak olyan inzulinok is (pl. Insulatard), amelyek alapjáraton fehéresek és használat előtt fel kell őket rázni. Ha kérdéses lenne, a használati utasításban egyértelműen megtalálható, hogy az inzulinnak víztisztának vagy enyhén zavarosnak kell-e lennie.

Forrás: cukkenberg.blog.hu

hirdetés

az oldal QR-kódja

A Hőség és az Inzulin QR kódja
    Kinyomtatom       Elküldöm

Ezt már olvasta?

tojas

Amit eddig nem tudtál a tojásallergiáról!

bővebben →