Loading...
Ön Itt van:  Home  >  Betegségekről érthetően  >  jelenlegi cikk

A hajhullás és a hormonok

írta   /   2012-10-11  /   nincs hozzászólás

A hajhullás egy bizonyos mértékig természetes folyamat. Akkor tekinthető rendellenesnek, ha túlzott mértékű (naponta több mint 60–100 hajszálat veszítünk el), és hiányzik a normál visszanövekedés.

 

Hajhullás esetén nagyon fontos a kiváltó ok kiderí­tése és célzott kezelése, ám amíg a háttérben lévő eltérések kutatása folyik, már el lehet kezdeni a haj­hullás tüneti kezelését: a hajnövekedéshez szüksé­ges kéntartalmú aminosavak, A- és E-vitaminok és nyomele­mek pótlását, továbbá a hajas fejbőr vérbőségének fokozását elősegítő készítmények alkalmazását.

A hajhullás típusai és a kiváltó okok

Diffúz hajhullást általában vas- vagy cinkhiány, alultáplált­ság, krónikus betegségek okoznak, de tumoros betegségek kemoterápiája és sugárkezelése során is kialakulhat. Diffúz hajhullás észlelhető még szülést követően, illetve fogamzás­gátló gyógyszerek szedése esetén is. Diffúz hajhullás esetén a fejbőrön mindenhonnan azonos mennyiségű hajszál hullik ki.

Foltos hajhullást általában gócfertőzések (pl. rossz fog, krónikus mandulagyulladás) okoznak, de előfordulnak pajzs­mirigy- és autoimmun betegség részeként, illetve vérbaj esetén is. Foltos hajhullásról akkor beszélünk, amikor a hajas fejbőrön látható, lencsényi méretűtől több tenyérnyi egybe­függő területen hajhiány alakul ki.

Férfias típusú hajhullás. A foltos hajhullás egyik formája az ún. androgén alopécia, a férfias típusú hajhullás, amely nem­csak férfiak esetében alakulhat ki, hanem a nőket is érintheti.

Nők érintettsége esetén ilyenkor a női nemi hormo­nok mellett megemelkedik az androgén hormonok szintje, vagy csak az androgén hormon receptorainak érzékeny­sége nő meg, ami normál hormonszintek esetén is magas férfihormonszintet jelez. Androgén hajhullás esetén nők­nél alkalmazhatók ún. antiandrogén típusú fogamzásgátló gyógyszerek.

A maradandó kopaszság megelőzése

Mind a diffúz, mind a foltos hajhullás okozhat maradan­dó kopaszságot, ha a szőrtüszők, és a bennük lévő hajszálat termelő ún. mátrixsejtek elpusztulnak. Ha a mátrixsejtek nem pusztulnak el, csak egy időre felfüggesztik működésüket, ak­kor csak átmeneti hajhullás alakul ki. Ilyenkor a kezelés célja a mátrixsejtek osztódásának serkentése, a hajas fejbőr anyag­cseréjének, vérkeringésének fokozása.

Sajnos, ha gócfertőzés, pajzsmirigybetegség, autoimmun folyamat, krónikus, súlyos betegség igazolódik, akkor amíg az alapbetegség nem gyógyul meg, addig a hajhullás meg­szűnését sem lehet várni.

 

WEBBeteg – Dr. Bodnár Edina, bőrgyógyász

hirdetés

az oldal QR-kódja

A hajhullás és a hormonok QR kódja
    Kinyomtatom       Elküldöm

Ezt már olvasta?

Idõsotthon

A szociálisan rászorultak mentesülhetnek az egészségügyi járulék megfizetése alól

bővebben →