Loading...
Ön Itt van:  Home  >  Hírek  >  jelenlegi cikk

A H7N9-es madárinfluenza visszatérésének veszélyeire figyelmeztettek kínai szakértők

írta   /   2013-09-27  /   nincs hozzászólás

Igen valószínű, hogy az ősz és a tél beköszöntével újra felüti fejét Kínában a H7N9-es madárinfluenza – figyelmeztettek kínai járványügyi szakértők.

Bár embereket érintő új megbetegedést több mint egy hónapja nem jelentettek az országban, a vírus továbbra is jelen van a szárnyasok között, amelyek újabb humán fertőzés forrásául szolgálhatnak – mondta Ceng Kuang, a Kínai Járványügyi Szabályozó és Megelőző Központ vezető szakembere. A Hszinhua hírügynökségnek nyilatkozó Ceng arra figyelmeztetett, hogy az újabb megbetegedések veszélye leginkább az egyébként is influenzaszezonnak számító őszi és téli hónapokban áll fenn.

h7n910
A tavasz elejéig fennmaradó nedves, ködös idő kedvez a vírus terjedésének, a következő időszakban így mind a megelőzés, mind pedig a megbetegedések terjedésének kezelése nehezebbé válhat. A kockázatokat csökkentendő Ceng a lakosság számára azt javasolta, hogy ne tartózkodjanak hosszabb ideig közösségi tereken, gyakran mossanak kezet, és kerüljék el az élő baromfit forgalmazó piacokat.
Augusztus végén az Egészségügyi Világszervezet (WHO) Sanghajban tartózkodó szakértői szintén a vírus visszatértének veszélyeire hívták fel a figyelmet. A szervezet javaslatai szerint a betegséget illetően a kínai egészségügyi szerveknek magas fokú készültségben kell maradniuk, elő kell készíteniük a kórtani tapasztalatok megosztásának mechanizmusát, a betegség kezelésére irányelveket kell kidolgozniuk, és a korábbinál több egészségügyi dolgozót kell kiképezni.
A korábban csak szárnyasok közt terjedő vírus jelenlétét március elején Sanghaj városában mutatták ki elsőként embereken Kína területén. A hivatalos adatok szerint összesen 134 megbetegedést jelentettek azóta az országban, a halálos áldozatok száma 45. A statisztikákból az is kiolvasható, hogy a nyár és a nyári meleg beköszöntével alig jelentettek új fertőzést az országban, július és augusztus hónapokban mindössze egy-egy esetet regisztráltak.

hirdetés

az oldal QR-kódja

A H7N9-es madárinfluenza visszatérésének veszélyeire figyelmeztettek kínai szakértők QR kódja
    Kinyomtatom       Elküldöm

Ezt már olvasta?

Idõsotthon

A szociálisan rászorultak mentesülhetnek az egészségügyi járulék megfizetése alól

bővebben →