Loading...
Ön Itt van:  Home  >  Gyógyszerekről  >  jelenlegi cikk

A gyógyszerészi kamara egységes gyógyszerárakat szeretne, az Emmi szerint nincs napirenden a kérdés

írta   /   2013-09-17  /   nincs hozzászólás

A gyógyszerészi kamara egységes gyógyszerárakat szeretne, az egészségügyi államtitkárság szerint nincs napirenden a nem támogatott patikaszerek egységes árának bevezetése. A gyógyszerpiac többi szereplője egyelőre kivár, hivatalosan még nem kapták meg a kamara javaslatát.

A Magyar Gyógyszerészi Kamara (MGYK) szerint szakmailag indokolt lenne egységes gyógyszerárak bevezetése. A Magyar Nemzet múlt szerdai számában Hankó Zoltán kamarai elnök úgy foglalt állást, hogy az intézkedés a betegek javát is szolgálná. A köztestület jelezte, mindenképpen szakmai konzultációt kezdeményez az érintettekkel.

gyogyszerek4
Azonos készítményt minden gyógyszertárban azonos áron lehessen megkapni – foglalta össze Horváth-Sziklai Attila, az MGYK országos ügyviteli vezetője. Mint kifejtette: ha az orvos olyan gyógyszert ír fel, amely vényköteles, de nem támogatott, akkor ez a készítmény szabadáras, árát az adott patika határozhatja meg saját ár- és üzletpolitikája szerint. Ebben az esetben lehet eltérés a gyógyszer árában a különböző gyógyszertárakban – tette hozzá.
A kamara véleménye szerint az egészségügyi szolgáltatás keretében az ellátásért fizetendő díjaknak, jelen esetben a gyógyszerek árainak, nem szabadna eltérniük, függetlenül attól, hogy azt a készítmény hol, melyik patikában vásárolják meg.
Az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) egészségügyért felelős államtitkárságat közölte, hogy jelenleg nincs napirenden a nem közfinanszírozott (nem támogatott) gyógyszerek egységes árának bevezetése.
A Gyógyszer-nagykereskedők Szövetségének elnöke, Küttel Sándor azt mondta, a kamara hivatalosan nem juttatta el hozzájuk javaslatát. Hozzátette: ennek a kérdésnek a véleményezéséhez sokkal több információra lenne szükség, mint amennyi a sajtóban megjelent.
Ilku Lívia, a Magyarországi Gyógyszergyártók Országos Szövetségének igazgatója szintén úgy nyilatkozott, nem látták a kamara javaslatát. Annyit azonban hozzáfűzött, hogy az egységes gyógyszerárak bevezetését sokféleképpen végre lehet hajtani, de felelősen addig nem tudnak állást foglalni, amíg nem látták az erre vonatkozó konkrét javaslatot.

hirdetés

az oldal QR-kódja

A gyógyszerészi kamara egységes gyógyszerárakat szeretne, az Emmi szerint nincs napirenden a kérdés QR kódja
    Kinyomtatom       Elküldöm

Ezt már olvasta?

Idõsotthon

A szociálisan rászorultak mentesülhetnek az egészségügyi járulék megfizetése alól

bővebben →