Loading...
Ön Itt van:  Home  >  Betegségekről érthetően  >  jelenlegi cikk

A gyógyszerek helyettesítése

írta   /   2013-10-04  /   nincs hozzászólás

Úgy gondolom, az teljesen érthető, hogy a szolidaritási biztosítási alapelvet betartva, nagyon gondosan kell a költségvetés gyógyszerkasszáját megtervezni. Mi is a szolidaritási elv? Minden jövedelem bizonyos százalékát befizetjük adóként egy közös kasszába (egészségügyi hozzájárulás, EHO) és ebből mindenki – rászorultságának és egészségi állapotának megfelelő mértékben – részesedik az egészsége helyreállítása során. Akinek rendkívül költséges a gyógyítása (időskorúak, daganatos betegségben szenvedők), és aki alig veszi igénybe az ellátást (fiatalok, egészséges felnőttek) egyaránt. Szolidárisak vagyunk egymással, hiszen van, aki ebből a kasszából sokkal többet kap, van, aki hosszú időn keresztül igénybe sem veszi, de bárkinek bármikor szüksége lehet rá.

gyogyszer_mikola_balint

A gyógyszerkassza felülről határos, viszont a modern betegségek kezelésére, gyógyítására szolgáló korszerű gyógyszerek egyre többe kerülnek. Ahhoz, hogy senki számára ne jelentsen elviselhetetlen anyagi terhet a gyógyuláshoz szükséges medicina, legalább két út vezet. Az egyik, hogy felelősséggel vigyázzunk egészségünkre, a másik, ha ez valamilyen elkerülhetetlen okból nem sikerült, jelentős állami támogatással mégis hozzáférjünk az esetenként havi több százezres terápiákhoz. Érthető tehát az ésszerű és megfontolt takarékosság a gyógyszertámogatások megítélése során, ugyanúgy, mint a költséges gyógyszerek helyes és körültekintő alkalmazásának szükségessége. Ez mindnyájunk érdeke. Idős és fiatal, beteg és egészséges polgáré egyaránt.
Az ésszerűség és takarékosság okán az állam megpróbálja az eredeti (originális) magas költségű gyógyszerkészítmények
helyett a generikus (helyettesítő) készítmények irányába „terelni” a betegeket. Teszi ezt azért, hogy az így keletkezett megtakarításait más, új és drágább terápiák támogatására tudja fordítani. Ezzel összefüggésben előírja az orvosnak, hogy törekedjen a helyettesítő készítmények rendelésére, a gyógyszerésznek, hogy kötelezően ajánlja fel a gyógyszertárban a betegnek az alacsonyabb árfekvésű medicinát. Sőt, van már olyan kórkép és készítménycsoport, ahol az orvos nem konkrét gyógyszert, hanem hatóanyagot rendel. A páciens a gyógyszerésszel közösen választja ki a megfelelő készítményt.

Tapasztalatból tudják már a betegek, hogy van olyan gyógyszer, amelyikből több mint tízféle, ugyanazt a hatóanyagot, ugyanabban mennyiségben tartalmazó „skatula” is van a patikában. Főként a legszélesebb rétegeket érintő – szív- és érrendszeri, mozgásszervi, emésztőrendszeri – betegségekben. Miután az egyik doboz kék, a másik sárga, a harmadik piros és így tovább, s miután a páciens – szakmai ismeretek hiányában – általában nem is maga választja ki a megfelelőt, meg kell hogy bízzon orvosában, gyógyszerészében, hogy egészen biztosan a megfelelő terápiát kapja. Ez a gyógyítás kulcsa. Feltétlenül meg kell bíznom a gyógyító szakértelmében. Az ő ismeretei, hivatása garantálják számomra a gyógyulást. Többek között ezért célszerű az állandó háziorvos mellett állandó patikát, gyógyszerészt is választani.

Nem arról van szó, hogy van, aki a drágábbat és jobbat kapja, más pedig csak az olcsóbb és gyengébb minőségű gyógyszert. A helyettesítő (generikus) készítmények megbízható módon be vannak vizsgálva. Amikor azok forgalmazását a szakhatóság (GYEMSZI) engedélyezi, kellő körültekintéssel jár el. A helyettesítő készítménynek
minimum 80%-ban az eredetivel megegyező terápiás hatással kell rendelkeznie, csak akkor kap zöld utat. A gyógyszerkészítményeknek azonban nemcsak hatóanyaguk van, hanem az alkalmazáshoz szükséges célból segédanyagokat (oldószerek, töltő- és színezőanyagok, stabilizálók stb.) is tartalmaznak. Tudjuk már a gyakorlatból: annak ellenére, hogy az eredeti és a generikus készítmény hatóanyaga és annak mértéke pontosan megegyezik, mégis előfordulnak nem kívánt mellékhatások (gyomorpanaszok, allergiás reakciók stb.) a helyettesítést követően. Ezek általában a különböző segédanyagokkal hozhatók összefüggésbe. Ilyenkor nem az a megoldás, hogy a páciens elhatárolódik a generikus gyógyszerek alkalmazásától, hanem megkeresi gyógyszerészével együtt a számára legalkalmasabb készítményt. Főként krónikus megbetegedéseknél (szív- és érrendszeri, emésztő- és mozgásszervi, légúti stb.) ennek mind terápiás, mind költség szempontjából igen nagy jelentősége van.

Ne a bizalom inogjon meg az orvos és a gyógyszerész szakértelme irányában, hanem közösen keressük meg a megfelelő megoldást. Ne felejtsük el, ezzel az együttműködő magatartással mindnyájan segíteni tudjuk, hogy a gyógyszerekre
fordítható támogatás megfelelő módon hasznosuljon. Ezzel tudjuk biztosítani, hogy új, hatékony medicinák hozzájárulást kapjanak. Másfelől mi is hozzájárulunk ahhoz, hogy egyes, egészségpolitikai aspektusok alapján kiemelt támogatási kérdéseket – gyermek-, nép- és fertőző betegségek, védőoltások, jelentős és maradandó egészségkárosodással járó betegségek megelőzése – hatékonyan tudjon az állam kezelni. Ne felejtsük el, mindnyájan rászorulhatunk a segítségre. A szolidaritás pontosan erről szól. A korszerű medicinák (különösen a biológiai készítmények) rendkívül magas árfekvésűek.
Nekünk is szükségünk lehet rá.

Dr. Mikola Bálint
szakgyógyszerész, népegészségügyi szakértő

hirdetés

az oldal QR-kódja

A gyógyszerek helyettesítése QR kódja
    Kinyomtatom       Elküldöm

Ezt már olvasta?

tojas

Amit eddig nem tudtál a tojásallergiáról!

bővebben →