Loading...
Ön Itt van:  Home  >  Betegségekről érthetően  >  jelenlegi cikk

A gyógyító szórakozás: gyógy- és hévizeinkről

írta   /   2013-12-21  /   nincs hozzászólás

jatek_osz

Szinten minden országnak megvan a maga féltett, az egészségre pozitív hatással levő értéke, melyre méltán büszke lehet. Olaszországban az oliva olaj a folyékony arany, hazánk kincse azonban nem csak iható, de testünket külsőleg is kényezteti: gyógyvizeink méltán megbecsült helyen állnak Magyarország értékei között, hiszen Izland után mi rendelkezünk a világ legnagyobb mennyiségű felszíni termálvízkészletével.

Gyógyvíz, hévíz, termálvíz? Mitől gyógyfürdő a gyógyfürdő? Gyógyvíznek nevezzük a fizikai vagy kémiai tulajdonságai révén bizonyíthatóan gyógyító hatással bíró természetes ásványvizeket.

Ezt a titulust különböző, tudományos és orvosi vizsgálatokra alapozva csak is kizárólag az Országos Gyógyhelyi és Gyógyfürdőügyi Főigazgatóság adhatja a vonatkozó egészségügyi törvényt illetve rendeletet figyelembe véve. (1997. évi CLIV törvény 247. §-a (2) bekezdésének x) pontja, valamint a 74/1999. (XII. 25.) EüM rendelet)

A gyógyvizeket több féle szempontból is csoportosíthatjuk. A legegyszerűbb különbséget tenni hőmérsékletük alapján, a különböző, fenti elnevezések valójában erre utalnak: hideg gyógyvíznek nevezzük a 30 C fok alattiakat, termál- vagy hévíznek pedig a 30 C felettieket.

Vannak olyan gyógyvizek melyet külső, fürdővízkénti alkalmazásra engedélyeznek. Ebből van hazánkban a legtöbb, ilyen például a Balfi gyógyvíz, mely a mozgásszervi megbetegedések kezelésére kiváló, vagy a Gellért-forrás gyógyvize, melyet többek között az ízületi vagy gerinc betegségben szenvedők keresnek fel, de jó hatással van az idegzsábában szenvedőkre, illetve az érszűkületek és keringési zavarok is kezelhetők vele.

Vannak olyan vizeink, melyek ivókúrára találnak alkalmasnak ilyen pl. a Parádi víz, mely kénes összetétele kiváló hatással bír a gyomor- és bélbetegségekre, valamint az epebántalmakra.

Hazánk rendelkezik olyan gyógyvizekkel is, melyek mindkettő kezelési módra megkapják az engedélyt. Hogy egy friss példát említsünk: legutóbb a fürdővízként már rég óta használt Hévízi gyógyvíz kapta meg az engedélyt arra, hogy emésztőrendszeri és légúti betegségek kezeléseként ivókúraként is alkalmazza gyógyvizét, de ide sorolható pl. a kettős vízalkalmazású Rudas, Lukács és Széchenyi Gyógyfürdő vizei illetve a Bükkszéki Savus gyógyvize is.

Természetesen vizeinket a kémiai összetételük alapján is besorolhatjuk különböző csoportokba, így különíthetőek el azok a betegségcsoportok is, melyekre jótékony hatással vannak. Az említett Rudas és Lukács Gyógyfürdő vize nátrium illetve kálcium-magnézium-hidrogénkarbonátos és szulfátos-kloridos hévíz, melynek fluoridion-tartalma is jelentős. Többek között ízületi és gyulladásos betegségekre, porckorongsérvre és a csontrendszer mészhiányos állapotainak kezelésére ajánlják.

A Széchenyi Gyógyfürdő vize nátriumot is tartalmazó kalcium-magnézium-hidrogénkarbonátos, szulfátos hévíz, melynek magas a fluorid- és metaborsav-tartalma. Ezért az ízületi megbetegedések s gyulladások mellett ortopédiai, baleseti utókezelésre is javasolt. Ivókútjának vize pedig kalcium-magnézium-hidrogénkarbonátos, kloridos, szulfátos, alkáliákat és jelentős mennyiségű fluoridot tartalmazó gyógyvíz, ezért többek között azoknak ajánlják az ivókúrát, akik gyomorhurutban, gyomorsav-túltengésben, hugyúti gyulladásban, vesemedence gyulladásban, vesekőbetegségben szenvednek. A Salvus gyógyvíz a nagy oldott ásványi sótartalmú, alkáli-hidrogén-karbonátos-kloridos, bróm-jodidos gyógyvizek csoportjába tartozik. Jól alkalmazható emésztőrendszeri betegségek és légző rendszeri betegségek esetében is.

Mint látszik, gyógyvizeinkre egyre több helyen épülnek gyógyfürdők, ezek olyan fürdőlétesítmények, amelyek elismert gyógyvizekkel rendelkeznek vagy teljes körű gyógyászati lehetőségeket biztosítanak a betérőknek. Szintén a már említett Országos Gyógyhelyi és Gyógyfürdőügyi Főigazgatóság engedélyezi a természetes gyógytényező felhasználásával folytatandó gyógyító, vagy rehabilitációs tevékenységet végző intézmény, gyógyászati jellegére utaló megnevezés használatát.

Ezen gyógy tevékenységek mellett egyre több gyógyfürdő ajánl egyedi, komplex, wellness szolgáltatásokat is, melyekkel kiegészítve tökéletessé válik a gyógyulással egybekötött pihenés élménye.

 

Engel Zita

hirdetés

az oldal QR-kódja

A gyógyító szórakozás: gyógy- és hévizeinkről QR kódja
    Kinyomtatom       Elküldöm

Ezt már olvasta?

tojas

Amit eddig nem tudtál a tojásallergiáról!

bővebben →