Loading...
Ön Itt van:  Home  >  Egészségőr  >  jelenlegi cikk

A gyakran megzavart alvás gyorsíthatja a daganat növekedését

írta   /   2014-02-06  /   nincs hozzászólás

A gyakran megzavart alvás gyorsíthatja a rákos daganat növekedését és fokozhatja betegség agresszivitását – derült ki egy izraeli kutatásból.

..A patkányokkal végzett kutatást Fahed Hakim, a haifai Rambam Egészségügyi Központ gyermekgyógyásza vezette. Rágcsálók két csoportját tanulmányozták. Az egyik csoportot egész éjjel hagyták nyugodtan aludni, a másikat rendszeresen többször is felébresztették.

Egy hét után mindkét csoport állataiba rákos sejteket injekcióztak, és négy héten át figyelték, hogy növekszik bennük a daganat. A két csoport ugyanúgy aludt, mint a legelső héten.

Négy hét után azt figyelték meg, hogy az alvásmegvonástól szenvedő rágcsálók szervezetében kétszer akkorára nőtt a tumor, mint a nyugodtan alvóknál – olvasható a Cancer Research című tudományos lapban. A daganatok nemcsak nagyobbra nőttek a rosszul alvó csoportnál, de agresszívabbá is váltak, azaz gyorsabban és mélyebbre hatoltak a szövetbe, mint a zavartalanul alvó patkányoknál – írták a kutatók.

Hakim elmondta: a megzavart alvás károsítja az immunrendszert és az úgynevezett makrofág sejteket, amelyeknek le kellene győzniük a rákot, ehelyett azonban a növekedését segítették elő a rosszul alvó rágcsálóknál.

A kutatást két évvel ezelőtt eredetileg az alvási apnoe nevű légzési zavar tanulmányozására indították. A légutak éjszakai elzáródása miatt az apnoés betegek gyakran fulladnak, ezért többször is ébredés zavarja meg az álmukat.

“Ezt a betegséget kezdtük kutatni, de az éjszakai nyugalom megzavarásának a modern világban számos egyéb oka is lehet, többek közt a zajos szomszédság vagy a folyton megcsörrenő telefon” – magyarázta Hakim. Hozzátette: rengetegen nem tudnak nyugodtan aludni éjjelente, ez pedig közvetlenül károsítja az egészségüket.

MTI

hirdetés

az oldal QR-kódja

A gyakran megzavart alvás gyorsíthatja a daganat növekedését QR kódja
    Kinyomtatom       Elküldöm

Ezt már olvasta?

Idõsotthon

A szociálisan rászorultak mentesülhetnek az egészségügyi járulék megfizetése alól

bővebben →