Loading...
Ön Itt van:  Home  >  Egészségügy  >  jelenlegi cikk

A gyakori támadások miatt fokozzák az orvosok védelmét Kínában

írta   /   2013-10-25  /   nincs hozzászólás

Az elharapódzó erőszak kezelésére fokozzák a személyzet védelmét a kínai kórházakban, amelyek egyikében péntek reggel is halálra késeltek egy orvost.

A nővéreket és orvosokat ért támadások számának visszaszorítását a közkórházakban a biztonsági személyzet létszámának emelése segítené – véli a nemzeti egészségügyi és családtervezési bizottság és a közbiztonsági minisztérium a héten kiadott körözvényében. Ennek értelmében a kórházak nagysága, a betegek száma és a veszélyes esetek előfordulásának gyakorisága alapján kell meghatározni, hány főnyi rendfenntartóra van szükség az intézményekben.
A dokumentum szerint általánosságban mintegy húsz ágyra kellene legalább egy biztonsági embernek jutnia. Indokolt esetben a kormányzati szervek az elektomos biztonsági kapuk és a figyelőkamerák felszerelését is javasolják.
A kínai kórházszövetség augusztus végi tanulmánya szerint a kelet-ázsiai ország kórházaiban létesítményenként évente átlagosan több mint 27 erőszakos esetet regisztálnak évente. A támadások leggyakrabban a nem megfelelő ellátást érintő vádak, az elégtelen beteg-orvos kommunikáció, valamint a sokszor rendkívül magas ellátási költségek miatt történnek – áll a tanulmányban.
A szövetség szerint ugyanakkor az incidensek hátterében mélyebb okok, így társadalmi konfliktusok, a bizalom hiánya, a kórházi erőforrások keresletének és kínálatának egyensúlytalanságai húzódnak meg. A frusztrált betegeken túl a hozzátartozók is gyakran folyamodnak erőszakhoz, s az esetek a kórházi dolgozókon túl a többi betegre is veszélyt jelentenek.
Az elmúlt években több, halállal végződő erőszakos támadás is az újságok címlapjára került, a legutóbbi éppen péntek reggel, amikor egy műtétjével elégedetlen beteg három orvost késelt meg a kelet-kínai Csöcsiang tartományban, egyikük halálát okozva. Hétfőn féltucatnyi hozzátartozó ütlegelt három orvost a dél-kínai Kuangcsou tartományban, mert azok nem engedték a kórházukban elhunyt rokon testének azonnali hazaszállítását.
A probléma hosszú távú kezelését az egészségügyi rendszer jelenleg is zajló reformja hozhatja el. Az alulfizetett és túlterhelt orvosoknak a betegekkel való kommunikációját és a kezelés minőségének javítását átmenetileg az egészségügyi közvetítő cégek rendszerbe vonása, hosszú távon pedig egy átfogó biztosítási rendszer kiépítése segíthetné.

hirdetés

az oldal QR-kódja

A gyakori támadások miatt fokozzák az orvosok védelmét Kínában QR kódja
    Kinyomtatom       Elküldöm

Ezt már olvasta?

Idõsotthon

A szociálisan rászorultak mentesülhetnek az egészségügyi járulék megfizetése alól

bővebben →