Loading...
Ön Itt van:  Home  >  Hírek  >  jelenlegi cikk

A Guinness rekordok könyvébe került egy szívátültetett brit férfi

írta   /   2013-12-25  /   nincs hozzászólás

Bekerült a Guinness világrekordok könyvébe egy brit férfi, aki minden eddigieknél hosszabb ideje él a szívátültetést követően.

 rekord   A 71 éves John McCafferty előtt egy amerikai tartotta a rekordot, ő 30 év 11 hónap és 10 napot élt a szívátültetés után, s 2009-ben hunyt el.
A Buckinghamshire megyei Newport Pagnell városkában élő McCafferty 1982. október 20-án kapott új szívet. Az akkor 39 éves férfi szívelégtelenséghez vezető kitágulásos szívizom-elfajulásban szenvedett, s az életmentő műtétet a middlesexi Harefield kórházban hajtotta végre rajta az azóta már világhírű szívsebész Sir Magdi Yacoub és csapata. Orvosai akkor azt jósolták neki, hogy legfeljebb öt éve van hátra.
John McCafferty kijelentette, hogy rekordja reményt adhat a transzplantációra várakozó betegeknek.
“Azt akarom, hogy ez a világrekord ösztönzést jelentsen mindazoknak, akik szervátültetésre várnak, és azoknak is, akik szerencsések voltak, és hozzám hasonlóan új szívet kaptak” – mondta a brit férfi, akinek egy tanácsa van, “mindig reménykedni, pozitívan gondolkodni a jövőről és követni az orvosi utasításokat”.
Az első sikeres szívátültetést 1967-ben hajtotta végre a dél-afrikai Fokvárosban Christiaan Neethling Barnard professzor. A beteg, Louis Washkansky 18 napot élt az új szívvel.

http://www.bbc.co.uk/news/health-25507128

hirdetés

az oldal QR-kódja

A Guinness rekordok könyvébe került egy szívátültetett brit férfi QR kódja
    Kinyomtatom       Elküldöm

Ezt már olvasta?

Idõsotthon

A szociálisan rászorultak mentesülhetnek az egészségügyi járulék megfizetése alól

bővebben →