Loading...
Ön Itt van:  Home  >  Baba-mama sarok  >  jelenlegi cikk

A fiúgyermek nevelése energiaigényesebb, rövidítheti az anya életét

írta   /   2013-03-01  /   nincs hozzászólás

A sok fiúgyermek világra hozatala káros hatással lehet az anya egészségére – derült ki egy új finn tanulmányból.

    A kutatók Finnországból származó, több évszázadot átfogó demográfiai adatok elemzésével mutatták ki, hogy a sok fiúgyermek világra hozatal megrövidítette az anyák szülés utáni élettartamát. Korábban is voltak már olyan tanulmányok, amelyek azt sugallták, hogy a fiúgyermekek megterhelik az anyák egészségét, mert általában nagyobb súllyal jönnek a világra, és több fizikai stressznek teszik ki az anyák testét. Emellett növelik anyjuk tesztoszteronszintjét, ami öregíti az immunrendszert, gyengítve annak védelmi képességét, születésüket követően pedig több gondoskodásra van szükségük.
A lányok viszont meghosszabbítják anyjuk életét azáltal, hogy segítenek az élelem beszerzésében és fiatalabb testvéreik nevelésében, legalábbis a vizsgált hagyományos társadalmakban – olvasható a The Daily Telegraph című  brit lap internetes kiadásában.
A modernkori társadalmakban időről időre változó tényezők – például az egészségügyi ellátás minősége, a családi jövedelem nagysága – minimalizálása érdekében a szakemberek a 17-20. század között született egyénekre vonatkozó információkat dolgozták fel tanulmányukban. A 11 166 nőre és 6 360 férfira kiterjedő vizsgálatban a szülők poszt-reprodukciós élettartamát, illetve az utódok számát, nemét és – 15 éves korukig bezárólag – túlélési adatait vonták elemzés alá.
“Az eredményeink azt mutatják, hogy a fiúgyermekek világra hozatala megrövidítette a finn anyák szülést követő élettartamát, igaz, ez az összefüggés az anyák korának előrehaladtával elhalványult – húzta alá a finnországi Turkui Egyetem munkatársaként dolgozó Samuli Helle. – Mindez alátámasztja azt az elméletünket, hogy a fiúgyermekek nevelése energiaigényesebb feladat, mint a lányoké.”
A Biology Letters című folyóiratban közölt eredmények szerint a lánygyermekek száma nem befolyásolta az anya élettartamát. A szakemberek szerint a sok fiúgyermek szülésének káros hatása valószínűleg a női hormonokhoz köthető.
A kutatók a férfiak esetében nem figyeltek meg hasonló összefüggést, ami összhangban van azzal, hogy a férfiak kevesebb közvetlen energiát fektetnek a szaporodásba, mint a nők. A lány- és a fiúgyermekek túlélési esélyeit sem tudták kapcsolatba hozni a szülők élettartamával.

Forrás: MTI 2013.02.28. telegraph.co.uk

hirdetés

az oldal QR-kódja

A fiúgyermek nevelése energiaigényesebb, rövidítheti az anya életét QR kódja
    Kinyomtatom       Elküldöm

Ezt már olvasta?

Idõsotthon

A szociálisan rászorultak mentesülhetnek az egészségügyi járulék megfizetése alól

bővebben →