Loading...
Ön Itt van:  Home  >  Egészségügy  >  jelenlegi cikk

A búvárkodáshoz nem elég kiváltani az Európai Egészségbiztosítási Kártyát

írta   /   2013-07-22  /   nincs hozzászólás

Több ezer magyar turista próbálja ki nyaranta a búvárkodást, közülük sokan azt hiszik, ehhez elegendő az Európai Egészségbiztosítási Kártyát (EEK) kiváltani, pedig az extrém sportolás közben elszenvedett balesetekre nem terjed ki a védelme – hívja fel a figyelmet a Magyar Búvár Szakszövetség.

A szövetség közleményében ismerteti: megközelítőleg húszezer aktív amatőr és profi búvár él Magyarországon, akik többnyire nyaralásuk alatt is merülnek. A búvártársadalom kiemelten tudatos, a biztosítottság aránya – az utasbiztosításokat tekintve – körükben eléri a 80-90 százalékot. Mellettük azonban évente további több ezer magyar próbálja ki a népszerű tengerparti országokban – Egyiptomban, Törökországban, Görögországban, Máltán, Cipruson és Horvátországban – az úgynevezett készülékes búvárkodást.

buvar2
A közlemény a búvárkodás kockázati tényezői között említi, hogy a túl gyors emelkedés tüdősérülést okozhat, a nem megfelelően beosztott levegőmennyiség pedig fulladásveszélyt. Ugyancsak problémát okozhat, ha a búvárt elsodorja egy áramlás, de akár a felszínen is történhet baj, ha például a búvár elesik, és a hátán lévő 20 kilós palack miatt szenved sérülést.
Az Európai Egészségbiztosítási Kártya az extrém sportolás közben – ilyen a búvárkodás is – elszenvedett balesetekre nem terjed ki, így ilyenkor a társadalombiztosítási ellátás – az életmentő sürgősségi ellátások kivételével – nem fedezi a költségeket – hívja fel a figyelmet Balázs Péter, a Magyar Búvár Szakszövetség alelnöke. Ezeket végül megfelelő biztosítás hiányában a balesetet elszenvedő turistákra hárítják a kórházak.
Búvárbiztosítás kötésekor kiemelten érdemes figyelni a megfelelően magas térítési limitre, hiszen egy dekompressziós kamrás kezelés több százezer forintba is kerülhet, és egy hosszabb kórházi tartózkodás is komoly költség.
Illés Mária, a CIG Pannónia Első Magyar Általános Biztosító Zrt. utasbiztosítási termékmenedzsere arra hívta fel a figyelmet, hogy a búvárkodást a Búvár Merülési Szabályzat definiálja, amely egyébként mindenki számára kötelező érvényű. Így ha egy búvárbiztosítás erre hivatkozik, az azt is jelenti, hogy egy esetleges baleset esetén a biztosító ez alapján mérlegeli annak körülményeit.
Hozzátette: különösen fontos, hogy a poggyászkár kiterjedjen a búvárfelszerelésre. Érdemes figyelemmel lenni arra is, mely országokra, földrészekre szól a biztosítás: a búvárbiztosítások egy része például Egyiptomot Európához sorolja, egy professzionális búvárbiztosítás viszont általában az egész világra kiterjesztett fedezetet nyújt. Fontos szempont lehet a nonstop magyar nyelvű asszisztencia, valamint a tolmács szolgáltatás is – mutat rá a szakértő.

hirdetés

az oldal QR-kódja

A búvárkodáshoz nem elég kiváltani az Európai Egészségbiztosítási Kártyát QR kódja
    Kinyomtatom       Elküldöm

Ezt már olvasta?

Idõsotthon

A szociálisan rászorultak mentesülhetnek az egészségügyi járulék megfizetése alól

bővebben →