Loading...
Ön Itt van:  Home  >  Kalendárium  >  jelenlegi cikk

A budapesti zsidónegyedbe vezeti a látogatókat a BUPAP – 2013. május 4.

írta   /   2013-05-02  /   nincs hozzászólás

budapLakatlan zsidónegyed című új, erzsébetvárosi sétájára invitálja az érdeklődőket a Budapesti Aszfaltprojekt (BUPAP) a főváros egyik szélsőségekkel, ellentmondásokkal és műemléképületekkel teli negyedébe. A zsidónegyedként ismert Belső-Erzsébetváros építészeti modernizációjára már a századelőn tettek kísérletet, ezt a folyamatot azonban a második világháború és az azt követő államszocialista időszak megakasztotta. Ma a terület tisztázatlan ingatlanügyeiről, és az esetenként hivatalosan is életveszélyesnek minősített épületekben zajló romkocsma-kultúrájáról híres – emelték ki a szervezők az MTI-nek. A séta résztvevői megismerkedhetnek gróf Pejacsevich László horvát bán egykori lakóhelyével, vagy a Jó Pásztorként ismert hírhedt kocsmával és legendájával, megcsodálhatják Hild József és Pollack Mihály hagyatékát, valamint felfedezhetik az egykori kóser húsüzemet és a zsidó kaszinót is. A program a Kortárs Építészeti Központ (KÉK) Lakatlan című projektjéhez kapcsolódik, amelyet Polyák Levente urbanista kezdeményezett tavaly. A projekt hosszú távú kutatási program, célja egy olyan szabályozási keret létrehozása, amely lehetőséget ad a hosszú ideje üresen álló köz- és magántulajdonban lévő ingatlanok ideiglenes használatára. A sétára a szervezet honlapján (http://www.bupap.hu) lehet jelentkezni. SétA egy városnegyedben, amelynek kapuja ma Európa legrövidebb sugárútja. A zsidónegyedként ismert Belső-Erzsébetváros épitészeti modernizációjára már a századelőn tettek kísérletet, ezt a folyamatot azonban a 2. világháború és az azt követő államszocialista időszak megakasztotta. Ma a terület tisztázatlan ingatlanügyeiről, és az esetenként hivatalosan életveszélyesnek minősített épületekben zajló romkocsma-kultúrájáról híres. Cikkek jelennek meg az önkormányzati épületek privatizációjához kapcsolódó korrupcióról és az ott élők kálváriájáról, a tiltakozó civil szervezetekről és az eltűnőfélben lévő kulturális örökségünkről. A kereskedelmi főutcának szánt Király utcában ma több mint harminc üres üzlet található, és sokan nem is ismerik az innen nyíló Central Passage-t, amely egyszerre hat üres plázának és elhagyott metróaluljárónak. Miközben a területen számos üres lakás található, egymást követik a felhívó jellegű házfoglalások, amelyeket nem követ párbeszéd az önkormányzat és a civil szervezetek között.

Újságokban olvasva, könnyen távolinak érezhetjük mindezt, a helyszínen azonban közvetlen városélményt szerezhetünk. Tartson velünk, nézzük meg együtt, miről nevezetes ma gróf Pecsajevics László egykori lakóhelye, vagy a Jó Pásztorként ismert hírhedt kocsma. Csodáljuk meg együtt Hild József vagy Pollack Mihály hagyatékát, és fedezzük fel együtt az egykori kóser húsüzemet vagy a zsidó kaszinót!

A séta a KÉK (Kortárs Építészeti Központ) Lakatlan című projekthez kapcsolódik, amelyet Polyák Levente urbanista kezdeményezett 2012-ben. A projekt hosszútávú kutatási program. Célja egy olyan szabályozási keret létrehozása, amely lehetőséget ad a hosszú ideje üresen álló köz- és magántulajdonban lévő ingatlanok ideiglenes használatára.

hirdetés

az oldal QR-kódja

A budapesti zsidónegyedbe vezeti a látogatókat a BUPAP – 2013. május 4. QR kódja
    Kinyomtatom       Elküldöm

Ezt már olvasta?

earth

Föld Napja 2014

bővebben →