Loading...
Ön Itt van:  Home  >  Betegségekről érthetően  >  jelenlegi cikk

A bejgli kincsei: a dió, a mák és a citrom

írta   /   2013-12-23  /   nincs hozzászólás

jatek_osz
Nincs karácsony sütemények nélkül. Amellett, hogy az édességkreációk igen ízletesek, számos növénytermésből késült tölteléknek, természetes süti hozzávalónak van a szervezetre jótékony hatása.
A bejglit már a 14. század óta sütik a vendégváró, európai családok. Hazánkban osztrák közvetítéssel a 19. században vált széles körben ismertté, mára már el sem tudnánk képzelni eme klasszikus, magyar édesség nélkül a Karácsonyt. Egyik fő összetevőjét, a diót, nem más, mint az ókori római hadsereg hozta magával és telepítette be hazánkba, azóta élvezzük csodás ízét.
Az érett dióbélről úgy tartja a magyar néphit, hogy érdemes naponta pár szemet elrágcsálni, mert jót tesz az agynak, a memóriának, sőt, a termésválaszfalakból a szívre jótékony hatással bíró teát lehet főzni.
A diónak nem csak termése egészséges. A fiatal leveleit leszedve és kiszárítva ízletes tea főzhető belőle, mely vértisztító hatása van, jót tesz a gyomornak és a beleknek is. Húsz perces főzete pedig pattanások és ekcémás bőrfelületek lemosására is alkalmas.
A mák magját őrölve rakjuk általában az édességekbe. Ugyanakkor a magokból főzött tea rendbe hozza megviselt idegeinket, gyengén altató hatású, enyhíti a fog-és fejfájást.
Nincs jó bejgli töltelék egy kevés citromlé vagy citromhéj reszelék nélkül. Már az ókori perzsák is felismerték pozitív hatásait ennek a gyümölcsnek és termesztették is e miatt. Az 1600-as években figyeltek fel arra európai orvosok, hogy rendszeres fogyasztása megelőzi a skorbut kialakulását. Többek között magas C-vitamin tartalma miatt szinte minden legyengült szervezetet azonnal erősíteni kezd, különösen a téli hónapokban meghűlés, vírusos betegségek megelőzésére, kivédésére igen alkalmas. Ezen kívül a citrom serkenti az emésztést, valamint a bőrnek, a hajhagymáknak is jót tesz regeneráló hatása révén.

Dr. Engel Rita

MTA Ökológiai Kutatóközpont Ökológiai és Botanikai Intézet

hirdetés

az oldal QR-kódja

A bejgli kincsei: a dió, a mák és a citrom QR kódja
    Kinyomtatom       Elküldöm

Ezt már olvasta?

tojas

Amit eddig nem tudtál a tojásallergiáról!

bővebben →