Loading...
Ön Itt van:  Home  >  Kalendárium  >  jelenlegi cikk

5 év után úrjra van helye a Tárt Kapu Galériának

írta   /   2013-03-01  /   nincs hozzászólás

A társadalom peremére szorult személyek művei már több mint egy évszázada inspirálják a művészeket, kutatásra sarkalják a pszichiátereket, de a témában született kiállítások sorának köszönhetően egyre inkább bővül e képi világ elkötelezett híveinek tábora is. Világszerte tárlatok, vásárok és publikációk sokasága, köz- és magángyűjtemények alakulása segítette azt a folyamatot, melynek során e marginális megnyilatkozások, az Art Brut és az Outsider Art gyűjtőfogalmai alá sorolható művek elnyerték a méltó elismerést.

Hazánkban először az Országos Pszichiátriai és Neurológiai Intézetben (OPNI) 2004-ben megnyílt Tárt Kapu Galéria adott otthont az art brut alkotásoknak. A „lipóti” terápiás műhelyek kiállításait a szakma, a közönség, a kortárs művészek és a műgyűjtők nagyfokú érdeklődése kísérte és támogatta. Az alkotói közösségek jelentős képzőművészeti életművek formálódását is segítették; e kiállítások sorozatát az OPNI bezárása szakította meg 2007-ben.

A Gyógyfoglalkoztatásért Alapítvány hosszas és kitartó munkájának eredményeképp a Ferencvárosi Önkormányzat támogatásával a Tárt Kapu Galéria 2013 elején újranyílik a nagyközönség előtt.

Budapest szívében, méltó helyszínen a széles társadalmi nyilvánosság előtt először kapnak otthont a mentális zavarokkal küzdő alkotók művészeti megnyilvánulásai. A Galéria lehetőséget teremt az ország egész intézményrendszerét, azon belül a hasonló kezdeményezéseket összefogó együttműködésre, de célja az is, hogy nemzetközi színvonalra emelje, európai kontextusba ágyazza a magyarországi art brut – outsider művészetet és az ehhez kapcsolódó szakmai munkát. 

Vállalt programunk a témában kompetens szakterületek, a művészetterápia valamennyi ágának termékeny összefűzése, a mentális zavarokkal élőkről kialakított kép megváltoztatása, a társadalmi érzékenység elősegítése, és nem utolsó sorban e páratlan értékű művészet bemutatása. A létrejövő új művészeti komplexum olyan, a főváros művészeti és társadalmi életét gazdagító, kulturális palettáját itthon eddig még kevéssé ismert módon színesítő tevékenységet folytat majd, mely célkitűzéseiben komoly hiányokat pótol.

Az art brut és outsider művészet az elmúlt ötven évben hosszú utat járt be, nemcsak a művészet területén, hanem a kulturális és a szociális szférában is.  Az Országos Pszichiátriai és Neurológiai Intézet bejáratánál működött Tárt Kapu Galéria 2004 és 2007 között a látogatók tízezreit vonzotta, kiállításait, akcióit, programjait sikeresen bonyolította le. A jövőben az újonnan megnyíló Tárt Kapu Galéria keretei között mi is minden lehetséges úton és eszközzel erre törekszünk.

A Galéria szakmai megnyitójára 2013. március 8-án kerül sor. Március 12.-én – a nagy érdeklődésre való tekintettel – sor kerül egy második megnyitóra is.

hirdetés

az oldal QR-kódja

5 év után úrjra van helye a Tárt Kapu Galériának QR kódja
    Kinyomtatom       Elküldöm

Ezt már olvasta?

earth

Föld Napja 2014

bővebben →