Loading...
Ön Itt van:  Home  >  Betegségekről érthetően  >  jelenlegi cikk

23 Williams szindrómával élő próbálhatott ki egy innovatív terápiát, mely segítheti őjket az önálló élet kialakításában

írta   /   2013-12-02  /   nincs hozzászólás

williamA Magyar Williams Szindróma Társaság konferenciát szervezett november 30-án a Norvég Civil Támogatási Alap támogatásával és norvégiai FRAMBU Ritka Betegségek Erőforrásközponttal együttműködésében megvalósuló Szárnypróba projekt zárásaként.

A projekt során 23 fő, 14-35 év közötti Williams szindrómával vagy más hasonló fogyatékossággal élő fiatalnak volt lehetősége az innovatív terápiás program kipróbálására önkéntes segítők bevonásával. Az egyhetes program keretében a fiatalok, önkéntesek és szakemberek segítségével többféle munkakörben kipróbálhatták magukat: kertészkedés, erdőgazdálkodás, állatgondozás, kreatív tevékenységek, konyhai teendők stb. miközben önellátási képességeik fejlesztésére is nagy figyelmet fordítottak. A program fontos része a helybeli lakosokkal való közvetlen kapcsolatok kialakítása, így a projektnek otthont adó Szabadszállásra is gyakran tettek kirándulásokat pl. cukrászda, bolt, posta, városnap, piac stb., ahol a saját zsebpénzzel való gazdálkodást is gyakorolhatták a fiatalok.

A program célja volt ugyanis az iskolából kikerülő fogyatékkal élő fiatalok (és családjaik) önálló életre és a munka világára való felkészítése 2×7 napos tábor keretében, mely első lépés a tartós lakhatási feltételek kialakítása területén. Cél továbbá stratégiai fontosságú partnerségek kialakítása a résztvevők lakóhely szerinti ellátói és az egyesület között, melyek lehetővé teszik, hogy a célcsoport otthonához közel is elinduljanak a mintaprojekt alapján hasonló programok, és amíg a tartós lakhatás feltételeinek kialakítása folyamatban van, addig helyben is minél jobb ellátást kaphassanak a célcsoport tagjai.

Ehhez tökéletes helyszínt biztosított a szabadszállási Strázsa Tanya, ami nem csak a házigazdák türelmének és teljes elfogadásának volt köszönhető, hanem a város nyitott, befogadó hozzáállásának is.

A program megszervezését a fogyatékkal élő személyek és családjaik halmozottan hátrányos helyzete indokolta. Bár az esélyegyenlőségi és társadalmi integrációs kezdeményezések egyre nagyobb teret kapnak, eme csoportok mindennapi életminőségének javulását így is nagyban korlátozza és rontja az állapotukból, képességeikből adódó lehetőségek kiaknázatlansága. Különösen nagy problémát jelent az iskolából kikerülő, a munka világában elhelyezkedni nem tudó sérült fiatalok magas száma, akik bár képesek lennének termelő, értékes munkára nehéz, sok esetben lehetetlen a speciális szükségleteik és igényeiknek megfelelő támogató környezetet találni számukra. Ennek következtében sajnos az állam által nyújtott támogatásokra és segélyekre szorulnak, legtöbbször az idősödő, egyedülálló szülők tartják el őket. Külön dilemmát jelent a sérült fiatalok/felnőttek adaptált lakhatási feltételeinek megteremtése biztosítva ezzel, hogy a szülők elvesztése, súlyos betegsége esetén is megfelelően gondoskodjanak róluk. A program ezért az egyesületbe járó 14-35 éves sérültfiatalokat célozta, akiknél a fent jelzett problémák most élesednek. A szülők igénye, hogy gyermekük jövőjét biztosítsák és előkészítsék az önállóbb életet.

hirdetés

az oldal QR-kódja

23 Williams szindrómával élő próbálhatott ki egy innovatív terápiát, mely segítheti őjket az önálló élet kialakításában QR kódja
    Kinyomtatom       Elküldöm

Ezt már olvasta?

tojas

Amit eddig nem tudtál a tojásallergiáról!

bővebben →