Loading...
Ön Itt van:  Home  >  Vese- és húgyuti betegségek  >  Inkontinencia  >  jelenlegi cikk

2013-ban is folytatódik a Cseppnyi Önbizalom Program

írta   /   2013-03-18  /   nincs hozzászólás

Az idén ismét útjára indul a Cseppnyi Önbizalom Kontinencia Betegedukációs Program.  A kezdeményezés célja, hogy felmérje a nem ellátott vizelettartási zavarban szenvedők számát, és tájékoztatást adjon az esetlegesen érintetteknek, hozzátartozóknak, ápolóknak a háziorvosi praxisokon keresztül. Az előző évben indított kezdeményezés sikere nyomán ez évben már közel 200 háziorvosi praxisban vehetnek részt az érdeklődők kontinencia tanácsadási fogadóórákon.

A vizelettartási zavarok a lakosság mintegy 6,5 százalékát érintik. A betegek többsége ellátatlan, sokan nem ismerik fel a tünetek alapján a betegséget, és nem tudják, hogy létezik megfelelő megoldás a problémájukra. Sokan félnek megnyílni, nem mernek szakemberhez fordulni és segítséget kérni, pedig az idejében felismert probléma kezelhető, a megfelelő ellátás pedig nagyban javíthatja az érintettek életminőségét.

Az Országos Alapellátási Intézet, a Magyar Általános Orvosok Tudományos Egyesülete és a Magyar Egészségügyi Szakdolgozói Kamara támogatásával és az SCA Hygiene Products Kft. együttműködésében megvalósuló Cseppnyi Önbizalom Kontinencia Betegedukációs Program alkalmat teremt arra, hogy az esetlegesen érintettek – és minden érdeklődő – részletes tájékoztatást kaphasson a vizelettartási zavarról, és a megoldási lehetőségekről.

A tavalyi évben a Programban több mint 15.000 érintett és érdeklődő vett részt, ami kiemelkedő a téma intim jellegét is figyelembe véve. A tapasztalatok azt mutatják, hogy sikerült megszólítani azokat a betegeket is, akik eddig senkinek sem mertek beszámolni problémájukról.

A több mint 15 ezer kérdőív összesített eredményei alapján, a rendezvényeken megjelentek 64 százaléka szenvedett a vizelettartási zavar valamely formájában, azonban sokan még sosem beszéltek senkinek problémájukról.

 

A program kezdeményezői az idei évben is arra hívják fel a figyelmet, hogy mindenki, aki érintett bármilyen mértékű vizelettartási zavarban, és eddig esetleg szégyellt beszélni róla és orvoshoz sem mert fordulni, most merjen kérdezni, bátran kérjen segítséget, mert van megoldás a problémájára. A rendezvényeken minden olyan érdeklődőt is várnak, akik közvetlenül még nem érintettek a problémában, de a 45 és 65 közötti rizikócsoportba tartoznak, avagy hozzátartozójuk, rokonuk ápolásában kell szerepet vállalniuk.

Idén a program kiterjesztéseként országosan közel 200 háziorvosi praxisban Kontinencia Betegedukációs Fogadóórák keretében mérik fel a megjelentek érintettségi és informáltsági szintjét. Egyúttal tájékoztatást nyújtanak a betegségről, annak megfelelő kezeléséről és az inkontinencia védőeszközök megfelelő használatáról is.

A fogadóórák március és április hónapban, országosan, minden megyében több háziorvosi praxisban zajlanak majd. Országosan közel 200 háziorvosi praxisban praxisonként átlagosan négy alkalommal nyílik lehetőség a tanácsadáson történő részvételre. Ezekre nem csak az érintetteket várják, de olyan hozzátartozókat is, akiknek családtagjaik, ismerőseik szenvednek vizelettartási zavarban és esetlegesen ápolásra is szorulnak.A tanácsadásokat idén is a helyi szakdolgozók végzik, akik az általános tájékoztatáson túl arra is lehetőséget nyújtanak, hogy négyszemközt is feltehessék kérdéseiket a megjelentek.

 

 

hirdetés

az oldal QR-kódja

2013-ban is folytatódik a Cseppnyi Önbizalom Program QR kódja
    Kinyomtatom       Elküldöm

Ezt már olvasta?

earth

Föld Napja 2014

bővebben →