Loading...
Ön Itt van:  Home  >  Hírek  >  jelenlegi cikk

15 éves az Országos Epidemiológiai Központ

írta   /   2013-11-24  /   nincs hozzászólás

SONY DSCAz Országos Epidemiológiai Központ 1998. január 1-én kezdte meg önálló intézményi munkáját, az azt megelőző hét évtizedben, az Országos Közegészségügyi Intézetben folytatott kiemelkedően eredményes járványügyi, mikrobiológiai tevékenység elismeréseként. Az OEK a fertőző betegségek epidemiológiájával, járványügyi és klinikai mikrobiológiai vizsgálatokkal, valamint az immunbiológiai készítmények és diagnosztikumok ellenőrzésével foglalkozó országos intézet. Hazánk egész területén folytatja ezen szakterületeken a szakmai, módszertani, irányítási, minőségellenőrzési, kutatási, képzési, továbbképzési, járványügyi adatgyűjtési és elemzési tevékenységét. Az idei esztendőben számos rendezvény zajlott a jubileum jegyében, melyet most az Országos Tisztifőorvos Hivatal Fodor termében, Budapesten megrendezett ünnepi ülés koronázott meg.

 

Az ünnepi program köszöntőkkel indult: dr. Páva Hanna, az Emberi Erőforrások Minisztériuma helyettes államtitkára, dr. Bíró Krisztina, az EMMI osztályvezetője és dr. Paller Judit mb. országos tisztifőorvos egyaránt azt emelte ki: a felkészült szakembereknek köszönhetően kimondható, hogy stabil a magyarországi járványügyi biztonság, az ezt biztosító intézményrendszer pedig nemzetközileg is elismert.

Dr. Straub Ilona, az Országos Epidemiológiai Központ első főigazgatója előadása végigvezette a zsúfolásig megtelt terem hallgatóságát az 1927-ben, a Rockefeller Alapítvány támogatásával létrejött Országos Közegészségügyi Intézettől napjainkig, a világ és Európa legmagasabb szakmai intézményeivel együtt dolgozó Országos Epidemiológiai Központ mindennapjáig. Dr. Melles Márta, a konferencia moderátora, az OEK jelenlegi főigazgatója az elmúlt 15 évről szólt előadásában, bemutatva a magasan kvalifikált munkatársak által végzett munkát. Dr. Visontai Ildikó főigazgató-helyettes az OEK sikeres hazai és nemzetközi pályázatairól és azok eredményeiről szólt. Dr. Kis Zoltán, a Légúti vírus osztály vezetője a BSL 3-4 Biztonsági Laboratóriumot mutatta be, amely a veszélyes kórokozók vizsgálatára, illetve a behurcolható fertőző betegségek időbeni azonosítására biztosítja a szakmai hátteret.

Az ünnepi ülés zárásaként dr. Melles Márta olvasta fel a személyesen jelen lenni nem tudó, a megelőző orvostan egyik legnagyobb hazai tanítója, professzor dr. Kertai Pál köszöntő levelét.

Forrás: ÁNTSZ

hirdetés

az oldal QR-kódja

15 éves az Országos Epidemiológiai Központ QR kódja
    Kinyomtatom       Elküldöm

Ezt már olvasta?

Idõsotthon

A szociálisan rászorultak mentesülhetnek az egészségügyi járulék megfizetése alól

bővebben →